Actieplan toegankelijk stemmen

Op 17 maart wordt het actieplan toegankelijk stemmen gelanceerd. Voor meer dan 2 miljoen Nederlanders gaat stemmen namelijk niet vanzelf. Denk bijvoorbeeld aan iemand in een rolstoel of met een blindengeleidehond, mensen die moeite hebben met lezen, mensen met een (licht) verstandelijke beperking of mensen met dementie. Met de 10 actiepunten van het actieplan toegankelijk stemmen willen de initiatiefnemers de Tweede Kamerverkiezing in 2021 beter toegankelijk maken voor deze kiezers. Dit doen zij samen met belangenorganisaties en politieke partijen.

De initiatiefnemers - het ministerie van BZK, het ministerie van VWS, de Kiesraad, de Vereniging van Nederlandse Gemeenten en de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken -  hopen dat de tien actiepunten tot merkbaar minder drempels leiden bij de Tweede Kamerverkiezingen van 2021. Voor gemeenten is dit actieplan voornamelijk ter ondersteuning en inspiratie bedoeld.

Diverse belangenorganisaties zoals Ieder(in), Stichting Lezen en Schrijven en de Oogvereniging ondersteunen dit initiatief. Zij ondertekenen op 17 maart samen met de deelnemende politieke partijen het actieplan. Met de uitvoering van de actiepunten werken al deze organisaties samen aan de uitvoering van het VN-verdrag voor de rechten van mensen met een beperking, dat Nederland in 2016 geratificeerd heeft.

De tekst van het actieplan komt na de lancering op 17 maart beschikbaar. In de eerstvolgende B&R verschijnt een uitgebreid artikel over het actieplan en wat dit betekent voor gemeenten. Ook verstuurt de VNG in samenwerking met de NVVB een ledenbrief.

I.v.m. met corona-maatregelen wordt de lancering van het actieplan Toegankelijk Stemmen, dat gepland stond op 17 maart 2020, verplaatst naar een later moment. Meer informatie volgt later.

Nieuwsoverzicht