Gemeente Nijmegen onderschept valse ID-kaarten

PublieksAcademie

Een medewerker bij de gemeente Nijmegen heeft onlangs twee valse ID-kaarten uit Bulgarije onderschept. Maandagochtend, het was niet heel druk. “Wij hebben de ervaring dat kwaadwillende juist langs komen op de momenten dat het erg druk is”, aldus een medewerker van de gemeente. “Maar dat was in dit geval dus anders.” Volgens afspraak kwam een begeleider met een Bulgaarse dame en heer aan de RNI balie. De begeleider komt dagelijks met buitenlandse werknemers bij de gemeente langs. Bij het scannen van de identiteitskaart van mevrouw kwam er een signaal dat er iets niet klopte. Het document is meegenomen naar de backoffice voor verder onderzoek. Tegelijkertijd werd meneer geholpen aan de balie. Wat de medewerker opviel was dat de identiteitskaart van meneer exact hetzelfde was als die van mevrouw. Ze had de kaart nog niet eerder gezien en met haar jarenlange ervaring had de ze genoeg reden om te twijfelen aan de echtheid van het product. De hulp werd ingeschakeld van collega Annemiek, achterlander en tevens werkzaam als trainer bij de opleiding ID- & Adresfraude van de PublieksAcademie. Annemiek: “Ik zag direct dat het geen offset ondergrondbedrukking was. Bij bijna alle identiteitskaarten, paspoorten en rijbewijzen is de ondergrondbedrukking in offset. Daarin zijn wel wat uitzonderingen. Ik heb DISCS geraadpleegd en de aangeboden documenten stonden er niet in. Wat vreemd was dat het ‘MRZ controle getal’ wel klopte. De kaart zag er best goed uit, maar toch gingen bij mij de alarmbellen rinkelen omdat de kaarten niet in DISCS stonden. Ik heb contact gezocht met de ID-desk in Zwolle en daar werd mij verteld dat het een offset ondergrondbedrukking moest zijn, en dat was echt niet het geval. Ik het direct contact opgenomen met de politie.”

Het was vervolgens nog best een kunst om de dame en heer binnen te houden, want het duurde even voordat de politie er was. Omdat het zolang duurde kregen ze argwaan en besloten weg te gaan, samen met de begeleider. Het moment dat ze naar buiten liepen kwam de politie net aangelopen en zijn de personen aangehouden. De politie heeft de gemeente later gebeld en vertelde dat hun documentscanner aangaf dat de producten wel echt waren. Na uitvoerig onderzoek door de AVIM (Vreemdelingenpolitie) bleek het echt om valse documenten te gaan en waren de bevindingen van de medewerkers in Nijmegen toch juist.

Hieruit blijkt maar weer hoe groot het belang is van opgeleide medewerkers. Zijn jouw medewerkers goed opgeleid, of overweeg je zelf een module te volgen? Er zijn nog plaatsen beschikbaar bij de trainingen in oktober bij de KMar Zwolle en de KMar Schiphol. Meer informatie >>