Voorbeeld van maatregelen die een gemeente heeft genomen ten aanzien van de huwelijksvoltrekkingen

25 maart 2020


De trouwzaal is opnieuw ingericht zodat er voldoende afstand is tussen alle stoelen. Er staat een spreekgestoelte voor de trouwambtenaar, er zijn pennen, ontsmettingsgel, handschoenen en tissues aanwezig. Op de tafel waar het bruidspaar en de getuigen zitten, liggen twee pennen voor gebruik door dezen bij het tekenen van de akte. De trouwambtenaar gebruikt zijn/haar eigen pen.

Bij binnenkomst staat een bord met een duidelijke boodschap aan eenieder om geen handen te schudden en afstand tot elkaar te bewaren. Na binnenkomst krijgt het bruidspaar en de getuigen de gelegenheid om de handen te ontsmetten met de gel. Het is dan niet nodig om de gebruikte pen na tekenen van de akte weg te gooien.

Bruidsparen worden van tevoren telefonisch benaderd. Daarbij wordt aangegeven dat er maximaal 20 personen aanwezig mogen zijn bij de voltrekking. De waarschuwing wordt afgegeven dat als men toch met meer dan 20 personen komt, de voltrekking niet doorgaat! Dat leidt in sommige gevallen tot de keuze van het bruidspaar om het huwelijk uit te stellen.