NVVB Jubileumcongres 17 & 18 april 2019

Klein beginnen, groot eindigen!

Klein beginnen, groot eindigen!

Strategieën van gemeenten worden tegenwoordig sneller en vaker aangepast. Daarom starten steeds meer gemeenten met een klein, behapbaar idee dat ze samen met andere vooruitstrevende gemeenten en leveranciers doorontwikkelen. In deze workshop vragen we je welk idee jij zou willen inbrengen en vertellen we je over deze drie praktijkverhalen:
Elektronische handtekening op geboorteakte: het doel van de gemeente Almelo en het Almelose geboorteziekenhuis ZGT is om kersverse ouders zo min mogelijk te belasten in de toch al heftige kraamperiode. Gemeente Almelo maakt sinds juni 2016 gebruik van de app iGeboorte+. Dit blijkt bovendien te resulteren in een flinke werkdrukvermindering voor de gemeente. Cijfers uit 2018: 74,4% van de 2.336 geboorteaangiften verliep via deze digitale selfservice.
De ‘groene verhuizing’: het doel van de gemeente Ede is om adresfraude te voorkomen. Dankzij unieke risicoprofielen kan de gemeente haar adresonderzoek nu zo gericht mogelijk inzetten. Gemeente Ede maakt sinds 2015 gebruik van de app iVerblijf & Adres+. Cijfers uit 2018: 43% van de 9.357 verhuizingen was ‘groen’, oftewel betrouwbaar, en kon automatisch door naar de Basisregistratie Personen (BRP).
De BSN-scanstraat: het doel van de Groningse scanstraat is om bij eerste inschrijving of hervestiging versneld een Burgerservicenummer (BSN) te kunnen uitreiken, en dit pas na een grondige identiteitscontrole. De ideeën zijn gevormd, de techniek is er klaar voor, nu de uitvoering nog. Gemeente Groningen wil dit schooljaar starten met het inschrijven van 3.000 studenten. Op de scholen zelf wel te verstaan, met een mobiele unit.

Workshopronde 3 18 april 11.00 uur