45 topbestuurders sluiten doorbraakakkoord over de vernieuwing van de publieke sector

Op 4 juli 2013 hebben 45 topbestuurders uit alle delen van de publieke sector een samenwerkingsakkoord gesloten met Minister Plasterk van Binnenlandse Zaken over de vernieuwing van de publieke sector. Het akkoord werd gesloten tijdens het symposium 'Doorbraak in Dienstverlening', dat plaatsvond bij de Sociale Verzekeringsbank in Amstelveen. Ondertekenaars van het akkoord zijn onder andere het UWV, de RDW, KING, SVB, NVVB, BZK en 27 gemeenten, waaronder de G4, Haarlem, Alkmaar, Almere, Maastricht, Enschede en Deventer. Ook jeugdzorgleveranciers zoals Parlan en Spirit Amsterdam en het onderwijs waren vertegenwoordigd.

Deze partijen gaan, onder meer inspelend op de digitalisering waarvoor het kabinet dit najaar een "Roadmap" opstelt, vernieuwingen doorvoeren in hun beleidsuitvoering en in organisatie en samenwerking. Zij vinden dat de publieke sector toe is aan nieuwe en verdergaande vormen van samenwerking, omdat daarmee zowel efficiency als beleidseffectiviteit wordt verbeterd. In de geest van de doorbraakbeweging gaat het niet om acties in de plaats van de initiatieven die op dit vlak al lopen, maar om informeel gezamenlijke energie, draagvlak en stuwkracht  te genereren. Bestuurlijke aandacht en bestuurlijke ambassadeurs zijn daarbij essentieel.

Er zijn concrete vernieuwingsinitiatieven op gang gebracht op gebied van informatievoorziening, belastingen, parkeren, Wmo, jeugdzorg en ruimtelijk beleid. De bestuurders hebben afgesproken dat zij in december een uitvoeringsagenda vaststellen die het akkoord verder handen en voeten geeft.

NVVB heeft Kwaliteitsverbetering GBA geïnitieerd

De GBA is voor een groot deel op orde, maar het minst bij adresgegevens want die veranderen relatief vaak. Zijn gegevens onjuist, dan loopt de overheid kans boetes niet te kunnen innen. Tegelijk loopt de burger het gevaar niet te krijgen waar hij recht op heeft. Afwijkingen leiden ook tot extra uitvoeringslasten voor de overheid. Echter, risicosignalen komen onvoldoende aan de oppervlakte omdat partijen als gemeenten, UWV, SVB, Belastingdienst, politie, Openbaar Ministerie en FIOD 5 te weinig informatie uitwisselen. Recent onderzoek wijst uit hoe dat zou kunnen verbeteren: uitbreiding van het aantal risicosignalen van GBA afnemers, en verbetering van Digimelding zodat risicosignalen versneld naar gemeenten (en in uitvoering) kunnen worden gebracht.

De Gemeente Westland biedt aan om samen met de NVVB een verbetervoorstel te formuleren waar partijen samen in kunnen optrekken; en om dat in december te presenteren.

Lees voor meer informatie het volledige Doorbraak akkoord

Nieuwsoverzicht