NVVB in de Media

22 januari 2021 - BNR Nieuwsradio
Gemeenten worstelen met rondkrijgen verkiezingen


In de ochtendspits van vrijdag 22 januari komt onze vice voorzitter Henk van Dijkhuizen, portefeuillehouder verkiezingen bij de NVVB|, aan het woord over het onderwerp verkiezingen in coronatijd.  
Luister hier de uitzending.

29 juni 2020 - Artikel de Stentor
Iedereen mag gratis blijven trouwen in Zwolle, teruggefloten burgemeester ‘handelde in geest van de wet’

Gratis trouwen blijft voor iedereen mogelijk in de gemeente Zwolle. Burgemeester Peter Snijders heeft maandagavond toegezegd de passage te schrappen die een kosteloos huwelijk enkel toestaat voor de allerarmste inwoners van de stad. Nederlandse gemeenten moeten van de wet mogelijkheden bieden voor een gratis huwelijk. Omdat er in Zwolle veel gebruik van wordt gemaakt, wilde het college van burgemeester en wethouders een dam opwerpen voor mensen die de kosten van een huwelijksvoltrekking prima kunnen betalen. Op die manier zouden stellen met heel weinig geld (zij die vrijgesteld zijn van het betalen van gemeentelijke belastingen) niet langer op een enorme wachtrij stuiten voor ze gratis in het huwelijksbootje kunnen stappen. Ronald Zijlstra van de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken liet afgelopen weekend aan de Stentor al weten dat de burgemeester zich op glas ijs begaf met zijn voorstel. ,,Er staat nergens in de wet dat het gratis huwelijk alleen voor mensen met weinig geld is. Er wordt geen onderscheid gemaakt.’’ De wet uit 1897 laat weinig ruimte voor interpretatie. Lees hier het volledige artikel.

 

4 februari 2020 - Interview met Ronald Zijlstra I EditieNL
Onterecht doodverklaard, hoe kan dit?


In de afgelopen jaren is een aantal keer voorgekomen dat mensen onterecht doodverklaard werden. De echtgenoot van de 72-jarige Riet Mullekes uit Rijswijk kreeg bijvoorbeeld een brief van de gemeente: 'Gecondoleerd met het verlies van zijn vrouw.' Dat terwijl zij springlevend is. Haar man is daarentegen vorig jaar overleden. Een erg pijnlijke fout, maar helaas niet uniek. EditieNL vroeg NVVB adviseur Ronald Zijlstra hoe dit kan gebeuren en wat de gevolgen hiervan zijn.

15 maart 2020 - Interview met Ronald Zijlstra I Reporter Radio 1
Erkenning staatloosheid

Onderzoeksjournalistiek van de KRO NCRV. Grote gemeenten in Nederland willen een probleem wat de landelijke overheid laat liggen oppakken. Het gaat om mensen die erkend willen worden als staatloos. Nu staat er vaak bij hun naam 'nationaliteit onbekend'. Hierdoor hebben zij minder rechten, zoals het verkrijgen van de nederlandse nationaliteit. Hiervoor heb je een paspoort voor nodig, maar onder 'staatloosheid' is een paspoort niet nodig en kun je dus makkelijker en sneller naturaliseren. Gemeenten willen proberen meer inwoners als staatloos te registeren. Maar dit is niet zomaar toe te kennen, hiervoor moet de wet wijzigen, aldus Ronald Zijlstra. 

 

Like en volg ons op Facebook, Twitter en LinkedIn om op de hoogte te blijven van de laatste ontwikkelingen en de events van de NVVB!