75% tijdwinst door digitale aangifte van overlijden

75% tijdwinst door digitale aangifte van overlijden
Forse regeldrukverlaging: minder tijd, minder kosten, meer aandacht voor nabestaanden
De BGNU (Branchevereniging voor Gecertificeerde Nederlandse Uitvaartverzorgers) en de NVVB (Nederlandse Verenging voor Burgerzaken) hebben dit verklaard bij de overdracht van de Sggv-casus (zie www.sggv.nl

<object width="425" height="344"><param name="movie" value="//www.youtube.com/v/-SkzHLE1ods?version=3&amp;fs=0&amp;autoplay=0&amp;rel=1"><param name="wmode" value="transparent"><param name="allowFullScreen" value="true"><param name="allowscriptaccess" value="always"><embed src="//www.youtube.com/v/-SkzHLE1ods?version=3&amp;fs=0&amp;autoplay=0&amp;rel=1" type="application/x-shockwave-flash" wmode="transparent" allowscriptaccess="always" allowfullscreen="true" width="425" height="344"></object>

Praktijkervaring
De voortzetting van de samenwerking volgt op een succesvolle pilot. Deze pilot heeft laten zien dat het digitaliseren van de aangifte overlijden kan zorgen voor een forse lastenvermindering bij uitvaartverzorgers. In de pilot is een nieuwe werkwijze rondom het doen van aangifte en verstrekken van het Verlof tot begraven en Uittreksels uitgetest bij negen gemeenten. Bij elke gemeente waren één of meerdere uitvaartondernemingen betrokken om daar digitaal hun aangifte te doen. De gemeente verstrekte op basis van de digitale aangifte ook het verlof tot begraven of cremeren en de uittreksels digitaal.

“Het onhandige aan het papierenproces is dat het nog steeds fysieke menskracht vergt om aangifte te gaan doen. Ons werkgebied is groot Rotterdam, dit houdt in dat wij een medewerker bijna een hele dag kwijt zijn aan reistijd, parkeertijd en balietijd”, aldus Kees van der Spek, uitvaartondernemer en werkgroeplid in de casus.

In de praktijkproef zijn twee verschillende werkwijzen gehanteerd:

  1. Een webformulier waarbij de aangever digitaal een formulier invulde en een gescande doktersverklaring kon uploaden. De gemeente stuurde vervolgens het Uittreksel en het Verlof tot begraven of cremeren per mail en per post naar de aangever.
  2. De aangever stuurde een e-mail met beveiligde ZIP-bestanden, met daarin de doktersverklaring (A-verklaring) en het aangifteformulier, naar de gemeente. De gemeente stuurde vervolgens het uittreksel en het verlof tot begraven of cremeren per mail en per post naar de aangever.

Deze innovaties hangen samen met de vele mogelijkheden die het thans bij de Eerste Kamer aanhangige wetsvoorstel elektronische dienstverlening burgerlijke stand gaat bieden.

“Digitale aangifte heeft de toekomst en bespaart de uitvaartbranche kosten. Maar ook voor de afdeling Burgerzaken levert dat gewoon winst op. Winst in de zin dat je niet meer de aangever hoeft te ontvangen, maar dat je de aangifte digitaal binnenkrijgt, digitaal kunt verwerken en ook digitaal verder kunt zetten, zodat deze in de Burgerlijke stand of straks in het GBA opgenomen kan worden”, zo zegt Ben Wilpshof als secretaris van de NVVB en tevens stuurgroeplid van de casus aangifte overlijden.

Vervolg
De stuurgroep heeft op 20 december 2012 ingestemd met de businesscase voor regeldrukvermindering en vermindering van bestuurlijke lasten. Deze vermindering bedraagt structureel € 3,5 miljoen uitgaande van opschaling naar de gehele sector. De opschaling en verdere doorontwikkeling van de digitale aangifte van overlijden wordt door de ketenpartners in gezamenlijkheid opgepakt. Sggv draagt hiermee het stokje over aan de mensen en organisaties waar het om gaat.

Voor de uitvaartbranche is BGNU het informatiepunt. Hier is een infoset beschikbaar en kunnen uitvaartverzorgers terecht met vragen. Het bureau is bereikbaar via email op info@bgnu.nl

Meer informatie voor media-contacten:
Voor vragen kunnen gemeentelijke organisaties terecht bij het bureau van NVVB, Ben Wilpshof: 06 - 51 84 34 52.
Voor vragen kunnen uitvaartverzorgers terecht bij het bureau van BGNU, Frank Peusen: 06 - 51 41 98 32.

Nieuwsoverzicht