Aanbestedingswet en VOG per 1 april 2013

Het Centraal Orgaan Verklaringen omtrent het Gedrag (COVOG) verzoekt u VOG aanvragen voor het inschrijven op aanbestedingsprocedures vanaf 1 april 2013 niet meer in behandeling te nemen en de aanvragers voor meer informatie te verwijzen naar de website van COVOG.

Op 1 april 2013 treedt de Aanbestedingswet in werking. Dat heeft tot gevolg dat er voor het inschrijven op een aanbestedingsprocedure niet langer een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) wordt verlangd maar een gedragsverklaring aanbesteden (GVA).

De Aanbestedingswet handelt over het aanbesteden van (overheids)opdrachten. Een belangrijk deel van de opdrachten voor werken, leveringen en diensten door overheid en semi-overheid moet op grond van Europese en internationale aanbestedingsregels plaatsvinden volgens een specifieke aanbestedingsprocedure. Deze nieuwe wet beoogt Nederland van een modern wettelijk kader voor het aanbesteden van (overheids)opdrachten te voorzien waarmee beter dan voorheen een goede uitvoering van de Europese en internationale aanbestedingsverplichtingen kan worden bereikt.

Ingevolge de Aanbestedingswet wordt vanaf 1 april 2013 wordt voor het inschrijven op een aanbestedingsprocedure een GVA verlangd. Als gevolg daarvan zal het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag vanaf 1 april 2013 geen aanvragen VOG NP ten behoeve van aanbestedingsprocedures meer in behandeling nemen. Aanvragen VOG NP voor dat specifieke doel zullen, indien de aanvraag na 1 april 2013 wordt ontvangen, buiten behandeling worden gesteld. De formulieren waarmee vanaf 1 april 2013 een GVA kan worden aangevraagd zijn terug te vinden op www.justis.nl

Voor de volledigheid willen zij u nog wijzen op het bepaalde in artikel 4.31 van de Aanbestedingswet: tot een jaar na het tijdstip van inwerkingtreding van de Aanbestedingswet kan een gegadigde of inschrijver door middel van een VOG de betrouwbaarheid aantonen, mits die VOG op het tijdstip van het indienen van het verzoek tot deelneming of de inschrijving niet ouder is dan een jaar. Dat betekent concreet dat aanvragen voor een VOG ten behoeve van een aanbestedingsprocedure die zijn ingediend voor 1 april 2013 gewoon door het COVOG worden afgehandeld en dat u daarmee ook na 1 april 2013 nog uw betrouwbaarheid kunt aantonen.

Nieuwsoverzicht