Aangepast beleid legalisatie brondocumenten

Graag benadrukken we nogmaals dat vanaf 1 april 2013 een aangepast beleid geldt ten aanzien van de legalisatie van buitenlandse brondocumenten. Dit betekent dat documenten uit Afghanistan, Bangladesh, Burundi, Congo, Dominicaanse Republiek en Nigeria vanaf nu niet meer door de Nederlandse ambassades worden gelegaliseerd voor gebruik in Nederland. Dit aangepaste beleid benadrukt het belang dat gemeenten alle brondocumenten nader onderzoeken om tot een goede inhoudelijk beoordeling te komen.

De aanleiding voor het aangepaste beleid is het feit dat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat legalisatie van buitenlandse documenten in de genoemde landen onvoldoende toegevoegde waarde heeft. De legalisatiepraktijk van vóór 1 april 2013 kan leiden tot schijnzekerheid doordat er in die landen bijvoorbeeld geen goed werkende burgerlijke stand bestaat. Op basis van het aangepaste beleid zal het ministerie van Buitenlandse Zaken in het betreffende land nog wel het buitenlandse brondocument moeten legaliseren.

Om gemeenten te ondersteunen bij het onderzoeken van brondocumenten is DISCS per 1 april 2013 aangevuld met aanvullende informatie voor deze landen. In DISCS is ook een "Quick Reference Card" opgenomen die het inhoudelijke onderzoek van brondocumenten ondersteunt. Mocht het zo zijn dat na onderzoek nog twijfel bestaat over de technische juistheid van het aangeboden brondocument, dan kan contact worden opgenomen met bureau documenten in Zwolle. Het bureau documenten in Zwolle doet echter geen verificatieverzoeken en onderzoekt niet de inhoudelijk juistheid van de documenten.

Nieuwsoverzicht