Aangepast legalisatiebeleid

Vanaf 1 april 2013 zullen documenten uit Afghanistan, Bangladesh, Burundi, Congo, Dominicaanse Republiek en Nigeria niet meer door de Nederlandse ambassades worden gelegaliseerd voor gebruik in Nederland. Dit is een belangrijke stap naar legalisatiebeleid dat er op is gericht meer grip te krijgen op de inhoudelijk juistheid van brondocumenten. Deze reden voor de aanpassing in het beleid komt doordat het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft aangegeven dat legalisatie van buitenlandse documenten in de genoemde landen onvoldoende toegevoegde waarde heeft.

De huidige legalisatiepraktijk kan in sommige landen leiden tot schijnzekerheid. Dit doordat documenten uit landen die geen goed werkende burgerlijke stand hebben of waar de integriteit van documenten ter discussie staat, in Nederland een status van betrouwbaarheid krijgen die zij wellicht niet verdienen. Het daarom van groot belang dat gemeenten goed onderzoek doen naar de betrouwbaarheid van de aangeboden brondocumenten.

Om gemeenten in staat te stellen de documenten goed op de inhoud te kunnen beoordelen komt per 1 april 2013 voor gemeenten tactische landeninformatie van deze betreffende landen beschikbaar. Dit zal worden ontsloten via DISCS, waar iedere gemeente kosteloos toegang toe heeft. Voor aanvullende vragen ten aanzien van de tactische landeninformatie van de eerder genoemde landen kan contact opgenomen worden met bureau documenten te Zwolle via burdoc.onderzoek@ind.minvenj.nl

Op basis van deze extra hulpmiddelen kunnen gemeenten beter dan voorheen de inhoudelijke juistheid van het brondocument onderzoeken. Mocht het zo zijn dat na onderzoek nog twijfel bestaat over de technische juistheid van het aangeboden brondocument, dan kan contact worden opgenomen met bureau documenten te Zwolle. Het bureau documenten in Zwolle doet echter geen verificatieverzoeken en onderzoekt niet de inhoudelijk juistheid van de documenten.

Nieuwsoverzicht