Aanpassing procedure geslachtsnaamswijziging

In 2011 is op initiatief van het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (Directie Burgerschap en Informatiebeleid, Cluster Regeldruk) en de NVVB de procedure voor het wijzigen van de geslachtsnaam tegen het licht gehouden. Aanleiding was de onvrede vanuitgemeenten dat zij een taak hebben in dit proces zonder dat daar een vergoeding tegenover staat. De taak houdt in het doen van een zogenaamd  ‘vooronderzoek’. Dit behelst onder meer het horen van belanghebbenden en het aanvullen dan wel controleren van de GBA-gegevens. De bevindingen van het ‘vooronderzoek’ worden door de gemeente ingevuld in een formulier, de Staat van Inlichtingen (SVI).

De uitkomst van de nadere analyse van het proces geslachtsnaamswijziging en de rol daarbij van de gemeente heeft ertoe geleid dat besloten is tot centralisatie van het gehele proces bij de dienst Justis die namens het ministerie van Veiligheid en Justitie met de uitvoering belast is. Door de centralisatie wordt niet alleen de efficiëntie bij de uitvoering van de taak door Justis verbeterd, ook wordt een belangrijke stap gezet in de verwezenlijking van het streven dat burgers uiterlijk in 2017 het aanvragen van vergunningen waaronder begrepen het aanvragen van een geslachtsnaamswijziging digitaal kunnen afhandelen (zie de brief

De ingangsdatum van de wijziging van het proces is 1 oktober 2013. Dit betekent dat met ingang van 1 oktober 2013 Justis geen verzoeken meer zal richten aan gemeenten om een SVI in te vullen. Na de datum van 1 oktober 2013 kan het derhalve nog wel voorkomen dat er door een aantal gemeenten nog reeds vóór die datum ontvangen verzoeken moeten worden afgehandeld.

Justis zal van de wijziging in de procedure melding maken op haar website (www.justis.nl

Wij doen hierbij tevens een oproep aan gemeenten  om de contactgegevens van de contactpersoon terzake aan de Dienst Justis van het Ministerie van Veiligheid en Justitie door te geven.

Nieuwsoverzicht