Aanpassing van de Wet BRP per 1 september 2015

Per 1 september 2015 treden enkele wijzigingen in het Burgerlijk Wetboek in werking in het kader van de Wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand. Maar ook in de Wet BRP zijn er wijzigingen als gevolg daarvan. Deze zijn geregeld in de Aanpassingswet BRP.

  • De akte van bekendheid, opgenomen als brondocument in artikel 2.8, tweede lid onder c Wet BRP, komt te vervallen. Dit brondocument werd al niet of nauwelijks gebruikt voor de BRP. 
  • De regels wijzigen het voorkomen van de registratie van een in het buitenland voltrokken of geregistreerde schijnrelatie (huwelijk of geregistreerd partnerschap). Artikel 2.9 Wet BRP geeft straks aan dat registratie van een huwelijk waarbij een vreemdeling als partij betrokken is, pas kan plaatsvinden nadat de echtgenoten een verklaring hebben afgelegd dat hun huwelijk niet is aangegaan met het oogmerk verblijfsrecht in Nederland te verkrijgen.
  • Verder vervalt het tweede lid van artikel 2.12 Wet BRP, waarin een verplichte adviesvraag aan de ABS van Den Haag wordt voorgeschreven bij een vermoeden van schijnrelatie.
Nieuwsoverzicht