Afschaffen verkiezingssoftware: de laatste stand van zaken

Vanochtend vond er een overleg plaats met afgevaardigden van het ministerie van BZK, de Kiesraad, diverse gemeenten, de VNG en de NVVB. Hierbij stonden de consequenties centraal naar aanleiding van het besluit om de verkiezingssoftware OSV af te schaffen tijdens de Tweede Kamerverkiezingen op 15 maart 2017. In dit overleg hebben we diverse oplossingsinrichtingen besproken en gediscussieerd over de (on)mogelijkheden ervan. Gemeenten hebben hun zorgen geuit over het waarborgen van de kwaliteit en de consequenties voor het hele tijdspad voor het berekenen en bekendmaken van de uitslag. Volgende week dinsdag (14 februari) vindt er nadere afstemming plaats tussen NVVB, VNG en BZK, waarna uiterlijk woensdag (15 februari) de gemeenten informatie ontvangen via de nieuwsbrief van BZK over hoe nu verder.

We hebben benadrukt dat er voor gemeenten snel duidelijkheid moet komen, om het hele proces uitvoerbaar te houden. Morgen vindt er een Algemeen Overleg (AO) plaats in de Tweede Kamer. Naar aanleiding van dit debat en het bestuurlijke overleg volgende week dinsdag kunnen wij meer informatie verschaffen over de oplossing(en) voor gemeenten.

Enquête 

Gemeenten hebben van de media een enquête ontvangen met het verzoek deze lijst zo volledig mogelijk in te vullen en te retourneren. Hier zijn vragen over binnengekomen bij de NVVB. Wij adviseren om nog heel even te wachten met de vragenlijst in te vullen (tot volgende week), totdat duidelijk is welke consequenties het besluit heeft op het hele verkiezingsproces. 

Nieuwsoverzicht