Aftrap trainingen tegengaan identiteits- en adresgerelateerde fraude

Op dinsdag 7 juni 2016 vond de aftrap plaats van de trainingen tegengaan identiteits- en adresgerelateerde fraude van de Opleiding ID- en adresfraude van de PublieksAcademie op de Koninklijke Marechaussee (KMar) locaties Schiphol en Zwolle. Het was de eerste trainingsdag van de driedaagse vaardigheidstraining ‘Identiteit en Identiteitsdocumenten Basis (M1a)’, waarbij de eerste twee groepen medewerkers Burgerzaken aan de slag zijn gegaan met het eerste onderdeel van de training: technische en tactische profiling met foto-foto-vergelijking.

Naast de foto-foto-vergelijking was er in de middag ook een acteur aanwezig, die een baliegesprek oefenende met de cursisten om hen te trainen in het stellen van de juiste vragen en durven door te vragen. Stel dat een burger aan de balie komt met een pet en zonnebril op; vraag je zo iemand zijn pet en zonnebril dan af te zetten? En hoe doe je dat? Maar ook het stellen van onverwachte vragen kreeg aandacht, waarbij je het gedrag en de antwoorden van de burger kunt analyseren en beoordelen om erachter te komen of hij is wie hij zegt te zijn.

Het derde onderdeel van de training is gericht op documentherkenning aan de hand van echtheidskenmerken, waarbij getraind wordt met echte falsificaties. Vanwege de domeinfunctie van de KMar ten aanzien van falsificaties, vinden de trainingen dan ook plaats op een KMar-locatie. Zodoende kunnen de cursisten falsificaties van reisdocumenten analyseren, onder andere met behulp van de handloep die zij op de eerste trainingsdag krijgen uitgereikt en mogen houden.

De driedaagse vaardigheidstraining sluiten de cursisten af met een vaardigheidsexamen op de laatste dag van de training. Na het behalen van zowel het vaardigheids- als het theorie-examen van een training/module krijgt de cursist een certificaat uitgereikt.

Meer informatie over de PublieksAcademie van de NVVB en specifiek de trainingen tegengaan identiteits- en adresgerelateerde fraude? Neem dan contact op met Cher Perdon (Coördinator Opleiding ID- en adresfraude NVVB) via het telefoonnummer 079-361 77 47 of per mail publieksacademie@nvvb.nl

Nieuwsoverzicht