Artikel 2.17 Wet BRP en de machtiging tot verbetering van het naturalisatie-KB

In het NVVB-ledenadvies van 9 december 2015 wordt de modelprocedure beschreven die gevolgd moet worden als een persoon zijn onvolledige geboortedatum wil aanvullen of de nationaliteit wil wijzigen. Sindsdien merkt de IND een significante stijging van procedures voor machtiging tot verbetering (hierna: MTV). Deze MTV’s worden ingediend nadat de geboortedatum van een persoon in de BRP is aangevuld conform de Mededeling artikel 2.17 Wet BRP. Met de MTV wordt dan verzocht om het Koninklijk Besluit waarbij de betrokken persoon Nederlander is geworden (via naturalisatie) te wijzigen, opdat het Koninklijk Besluit en de BRP met elkaar overeenkomen.

De procedure van de MTV is bedoeld om het Koninklijk Besluit te verbeteren indien er sprake is geweest van een kennelijke (administratieve) misslag bij de IND. In het geval de gegevens gewijzigd worden na het doorlopen van de artikel 2.17 Wet BRP procedures is er geen sprake van een kennelijke misslag. Het Koninklijk Besluit kan dan ook niet gewijzigd worden.

De IND heeft daarom een verzoek: In zaken waarin de geboortedatum is aangevuld conform de mededeling van artikel 2.17, is het niet mogelijk om achteraf het Koninklijk Besluit te wijzigen via een MTV. Het verzoek is om niet meer een MTV te vragen in deze gevallen. In de gevallen waar dit al is gebeurd, zal de desbetreffende gemeente worden gebeld dat het niet mogelijk is om het Koninklijk Besluit te wijzigen.

Na het doorlopen van de procedure van de mededeling 2.17 kan de geboortedatum in de BRP aangevuld worden. In de procedure is ook beschreven dat die ook gevolgd kan worden bij Nederlanders die als vreemdeling Nederland zijn ingereisd. Het advies is verder om de procedure van de mededeling 2.17 bij een onvolledige geboortedatum te doorlopen vóór het indienen van het naturalisatieverzoek.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ronald Zijlstra: ronaldzijlstra@nvvb.nl

Nieuwsoverzicht