Avondklok en de Tweede Kamerverkiezing

Avondklok en de Tweede Kamerverkiezing

Ondanks het advies van de NVVB en VNG om stembureauleden, tellers, vrijwilligers en de gemeentelijke organisatie na het ingaan van de avondklok op 15, 16 en 17 maart zonder aparte verklaring over straat te laten gaan, is maandagavond tijdens de persconferentie duidelijk geworden dat hier niet voor gekozen is.

Stembureauleden, tellers en vrijwilligers
Voor (gemeentelijk) stembureauleden, plaatsvervangende leden, tellers, of andere vrijwilligers die betrokken zijn bij de organisatie van de verkiezing, geldt dat zij hun werkzaamheden kunnen verrichten tijdens de avondklok met een bewijs van hun werkzaamheden op het stembureau. Dit bewijs is vormvrij en kan een brief of e-mail van de gemeente zijn waaruit hun werkzaamheden blijken. Dit kan ook het benoemingsbesluit zijn, maar niet iedereen zal daar mogelijk meer over beschikken. Gemeenten wordt geadviseerd om een e-mail te sturen (vanuit een gemeentelijk e-mailaccount) aan de stembureauleden en tellers, die zij bijvoorbeeld via hun telefoon kunnen tonen in geval van handhaving.

Organisatie verkiezingen
Voor ambtenaren die in dienst zijn van een gemeente, of andere personen die vanwege hun werk betrokken zijn bij de verkiezing, geldt dat zij tijdens de avondklok hun werk kunnen doen met een eigen verklaring (Formulier 'Eigen verklaring avondklok') en een werkgeversverklaring (Formulier 'Werkgeversverklaring avondklok'). Er wordt geadviseerd de ambtenaren die betrokken zijn bij de organisatie een werkgeversverklaring te verstrekken in relatie tot hun werkzaamheden en voor de duur van de verkiezingsperiode. Leveranciers etc. dienen een werkgeversverklaring van hun eigen werkgever te ontvangen en deze samen met een eigen verklaring bij zich te dragen.

Deze werkwijze geldt ook als er op bijvoorbeeld donderdag 18 of vrijdag 19 maart nog geteld wordt door een stembureau, voor de stemopneming door een gemeentelijk stembureau op 18 en eventueel 19 maart in het kader van de centrale stemopneming.

Lees hier de nieuwsbrief van het ministerie van BZK voor alle informatie en een QenA.

Nieuwsoverzicht