Beproeving instrumenten beoordeling buitenlandse brondocumenten van start

1 juli 2013 gaan de eerste gemeenten (Velsen, Doetinchem, Hengelo, Lansingerland en Vlaardingen) van start met de beproeving van de instrumenten die zijn ontwikkeld om het proces van het beoordelen van buitenlandse brondocumenten te vergemakkelijken en te verbeteren.

‘Dat is vrij uniek’, legt Ron van Troost (projectleider) uit. ‘Want niet eerder is in beeld gebracht of de aangereikte instrumenten in de praktijk echt werken. Wat ook bijzonder is, is dat medewerkers van de “werkvloer” over de instrumenten hebben meegedacht. Als medewerkers Burgerzaken niet geloven in de goede werking van de instrumenten, worden deze in de praktijk niet gebruikt. De instrumenten moeten dus echt iets toevoegen aan het werk van medewerkers Burgerzaken.’

Er waren al verschillende instrumenten en oplossingen beschikbaar, maar deze kunnen nog beter gebruikt worden. De instrumenten zijn bekeken en waar nodig aangepast. Ook zijn nieuwe hulpmiddelen ontwikkeld. Het is daarnaast belangrijk dat al deze instrumenten in elkaar passen en zodanig worden gepresenteerd dat ze effectief, bruikbaar en vindbaar zijn. Daar zijn het projectteam en de expertgroep de afgelopen maanden druk mee bezig geweest.

Donderdag 20 en dinsdag 25 juni zijn er instructiedagen voor de klankbordgroepgemeenten georganiseerd. Tijdens de instructiedagen is door Fred Hoogenberg van de IND meer verteld over het gebruik van DISCS. In DISCS kunnen gemeenten zien hoe gemeenten DISCS optimaal kunnen gebruiken, waar de IND op let bij de beoordeling van de echtheid van documenten en bij welke landen er extra alertheid geboden is. Ook lichtte hij toe wanneer gemeenten (bij twijfel over echtheid van een document) Verklaring Onderzoek kunnen aanvragen en hoe ze de resultaten kunnen interpreteren. Petronelle Fraanje van het Ministerie van Buitenlandse Zaken ging in op de tactische landeninformatie; welke informatiebronnen zijn er en hoe zijn deze te interpreteren? Ook deze informatie helpt de burgerzakenmedewerker bij het beoordelen van buitenlandse brondocumenten. Tijdens de instructiedag op 25 juni zijn de ontwikkelde stappenplannen toegelicht en ging Taco Burghardt van het Team Identiteitsfraude Amsterdam in op identiteitsfraude.

Bij deze dagen waren 32 medewerkers Burgerzaken aanwezig. Ook deze gemeenten hebben de intentie uitgesproken mee te willen doen aan de beproeving: Den Haag, Arnhem, Zoetermeer, St. Eustatius, Wijchen, Sittard-Geleen, Utrecht, Almere, Apeldoorn, Echt-Susteren, Zwolle en Wageningen. Vanaf 1 september gaan ook (in ieder geval) de gemeenten Maasdonk, Súd West Fryslan en Grootegast van start met de beproeving.

Voor ondersteuning van de gemeenten is een denktank van experts op dit gebied ingericht. Deze komt periodiek bijeen om probleemgevallen te bespreken en gemeenten te adviseren.

Meer informatie: www.ictu.nl/nbp

Nieuwsoverzicht