Bericht van CBS: Digitalisering aanlevering B-formulieren

Bericht van CBS: Digitalisering aanlevering B-formulieren

Op 28 juni 2021 is door de Tweede Kamer een voorstel tot aanpassing van de Wet op de Lijkbezorging (Wlb) aangenomen. Deze aanpassing maakt het voor artsen mogelijk om B-formulieren digitaal en rechtstreeks aan het CBS te leveren. Dat is voor artsen eenvoudiger, de privacy is beter geborgd en het reduceert het aantal papieren B-formulieren die via gemeenten nu het CBS bereiken. Digitaal aanleveren is overigens geen verplichting, maar een optie die een arts vrijwillig kan kiezen.
Het CBS verwacht op basis van ervaringen uit het buitenland dat wanneer de nieuwe Wlb in werking treedt (naar verwachting 1 januari 2022) het digitale berichtenverkeer geleidelijk zal toenemen. Voor gemeenten betekent dit dat het papieren berichtenverkeer juist geleidelijk zal dalen en dat steeds minder B-formulieren naar het CBS verzonden hoeven worden.
Ondanks de verwachting dat de stroom papieren B-formulieren in de loop van 2022 geleidelijk zal afnemen, blijft het voor de kwaliteit en tijdigheid van de doodsoorzakenstatistiek cruciaal dat de B-formulieren door gemeenten nog steeds tijdig naar het CBS gestuurd worden. Gemeenten zijn namelijk een belangrijke schakel in de publicatie van de doodsoorzakenstatistiek. Zie daarvoor dit interview

Nieuwsoverzicht