Bericht van JenV: Update: BVV-inkijkmodule gaat eerste kwartaal 2023 over naar diginetwerk

Bericht van JenV: Update: BVV-inkijkmodule gaat eerste kwartaal 2023 over naar diginetwerk

De afdeling Burgerzaken van veel gemeenten maakt gebruik van de inkijkmodule op de Basisvoorziening Vreemdelingen ter ondersteuning van de vaststelling van de identiteit van vreemdelingen. Dit gebeurt via de Gemnet-koppeling die beheerd wordt door KPN Lokale Overheid. Het Ministerie van Justitie en Veiligheid (JenV) treft al geruime tijd voorbereidingen om deze koppeling om te zetten naar een koppeling via diginetwerk met gebruik van e-herkenning. Hierover zijn begin en eind 2022 nieuwsberichten verschenen. De overgang naar de nieuwe situatie is inmiddels in testfase. Verwachting is dat de productiegang in het eerste kwartaal van 2023 zal plaatsvinden.
 
Stand van zaken project
De versie van de inkijkmodule die geschikt is voor diginetwerk is benaderbaar met e-herkenning op de acceptatieomgeving. Momenteel wordt de functionaliteit getest. Als deze akkoord worden bevonden dan wordt de productieversie klaargezet en, na het uitvoeren van een testtraject, vrijgegeven voor gebruik door de gemeenten.
 
Wat betekent dit voor gemeenten
Gemeenten zullen gebruik moeten gaan maken van de dienst inkijkmodule BVV die via diginetwerk met e-herkenning aangeboden gaat worden. Dit betekent een veilige en toekomstbestendige toegang voor gebruikers die daartoe geautoriseerd zijn. Om dit te kunnen doen dienen gebruikers te beschikken over een e-herkenningsmiddel van niveau 3. Concreet betekent dit het volgende:

  • Vraag voor jouw medewerkers burgerzaken e-herkenning niveau 3 aan voor de dienst BVV Inkijk.
  • Volg de nadere berichtgeving over het beschikbaar komen van de productie-omgeving via diginetwerk en het daar te gebruiken netwerkadres.

Inmiddels is duidelijk dat de huidige Gemnet-koppeling tot eind maart 2023 beschikbaar blijft.

Nieuwsoverzicht