Bericht van RvIG: Inschrijven Caribische studenten in de BRP

Bericht van RvIG: Inschrijven Caribische studenten in de BRP

Na de zomer starten er weer studenten uit Bonaire, Saba, Sint Eustatius, Aruba, Curaçao of Sint Maarten een opleiding in Nederland. Nieuw in dit studiejaar (2024-2025) is dat een deel van deze studenten al een burgerservicenummer (BSN) heeft als zij in Nederland aankomen. Hoe zit dat ook alweer?

Situatie vanaf 1 april
Vanaf april 2024 is de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) een aangewezen bestuursorgaan (ABO). Dit betekent dat DUO aankomende studenten uit het Caribisch gebied in kan schrijven als niet-ingezetene in de Basisregistratie Personen (BRP) als de student studiefinanciering aanvraagt voor een opleiding in Nederland. Met deze inschrijving ontvangen de studenten ook een BSN. Met het BSN kunnen studenten voor vertrek naar Nederland alvast een aantal zaken regelen, zoals het aanvragen van een DigiD, waarmee ze kunnen inloggen op websites van de Nederlandse overheid.

Wat betekent dit voor gemeenten?
Voor vertrek naar Nederland schrijft de student zich uit bij de bevolkingsadministratie (PIVA). De student meldt zich vervolgens, binnen 5 dagen na aankomst in Nederland, bij de gemeente waar de student gaat wonen. De gemeente schrijft de student in als ingezetene in de BRP. Bij de inschrijving haal je, als gemeente, de persoonslijst op uit de RNI, want deze RNI-persoonslijst moet een ingezetene persoonslijst worden. Hierbij is het belangrijk dat je het A-nummer vanuit de PIVA overneemt op de ingezetenen persoonslijst. Verdere uitleg en instructie vind je in de Handleiding Uitvoeringsprocedures BRP versie 3.1 (HUP), hoofdstuk 7.8. Wijzigen A-nummer.
Met vragen kun je ons bereiken via info@rvig.nl.

Nieuwsoverzicht