Berichtgeving media over geboorteakte

De Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB) reageert op berichtgeving in de media omtrent de vermelding van geboorteplaats in de geboorteakte.

In de media is aandacht besteed aan de behoefte van sommige ouders om in de geboorteakte van hun kind de woonplaats in plaats van de geboorteplaats opgenomen te krijgen. Wettelijk gezien is dat niet mogelijk. Akten van de burgerlijke stand vermelden rechtsfeiten waarvan de gegevens moeten kloppen met de werkelijkheid.

Als geboorteplaats in de akte wordt de naam van de gemeente waarbinnen de geboorte plaatsvond opgenomen. Vanwege bevallingen in ziekenhuizen komt het vaak voor dat de ouders in een andere gemeente wonen dan waar het ziekenhuis staat. Aangifte van de geboorte moet worden gedaan bij de burgerlijke stand van de gemeente waar het ziekenhuis is gelegen.

De NVVB kan zich voorstellen, dat het bij sommige mensen gevoelig kan liggen welke geboorteplaats opgenomen wordt en welke geboorteplaats vervolgens een leven lang op allerlei documenten komt te staan. Dit laat wat de NVVB betreft echter onverlet, dat geregistreerde rechtsfeiten te allen tijde de werkelijkheid moeten weergeven omdat je anders de authenticiteit en bewijskracht van de burgerlijke stand ondergraaft.

Nieuwsoverzicht