Bijeenkomsten BRP azc-gemeenten succesvol
Naar aanleiding van een workshop tijdens het NVVB-congres in april en de signalen van verschillende gemeenten rondom de problematiek van de BRP-inschrijvingen organiseerde het COA in gezamenlijkheid met de Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RIVG), NVVB, Platform Opnieuw Thuis, IND en de gemeente Vlagtwedde 4 landelijke bijeenkomsten voor gemeenten met een asielzoekerscentrum (azc). Half juni heeft de laatste van de bijeenkomsten voor azc-gemeenten plaatsgevonden. De reacties van zowel de medewerkers van burgerzaken van de azc-gemeenten als de locatiemanagers van het COA waren positief.
Het doel van de bijeenkomsten was om medewerkers burgerzaken van azc-gemeenten mee te nemen in het proces rondom de uitrol van de landelijke BRP-pilot en de huidige problematiek rondom de BRP-inschrijvingen met elkaar te delen en tot oplossingen te komen.
Projectleider Helga Stieber vertelde tijdens de bijeenkomsten: “Alle ketenpartners, zoals de IND, gemeenten en wij, bleken anders te registreren. Met name het niet of niet juist toepassen van het namenrecht was een probleem. Dat leverde foutieve registraties op en betekende een vertraging van de inschrijving in de BRP.”
Ook in deze bijeenkomsten kwam naar voren de pilot bijdraagt aan het leren kennen van elkaars wereld. Stieber: “We hebben de vreemdelingenketen en de burgerzakenketen in Ter Apel echt op elkaar afgestemd en willen dat ook in gezamenlijkheid met alle betrokken partijen landelijk gaan uitrollen”.
Op dit moment wordt er door de projectgroep van het BRP-project hard gewerkt om de opschaling in Ter Apel te realiseren en de BRP-straat uit te rollen op de aanmeldcentra in Zevenaar en Den Bosch. Met de druk op de capaciteit worden er op meerdere plaatsen aanmeldcentra ingericht door de IND in bijvoorbeeld Veenhuizen, Doetinchem en Budel. Ook met die gemeenten gaat het project in gesprek over het inrichten van een BRP-straat.
Het doel is om een structurele werkwijze in te richten zodat al onze vergunninghouders en nareizigers en op termijn ook alle asielzoekers in het aanmeldcentrum al worden ingeschreven in de BRP. Hierdoor beschikken de vergunninghouders aan het eind van de algemene asielprocedure al over een BSN zodat zij niet alleen toegang hebben tot voorzieningen in Nederland maar ook over een verblijfsdocument beschikken met de juiste gegevens. Beide zijn noodzakelijk om ervoor te zorgen dat het huisvestingsproces van onze vergunninghouders sneller en efficiënter kan verlopen.
Voor meer informatie aarzel niet om contact op te nemen met Helga Stieber 06 52 49 39 51.