Consultaties in behandeling bij de NVVB

Momenteel zijn diverse consultaties in behandeling bij de NVVB. De strategische adviseurs van het bureau NVVB zijn samen met de NVVB-adviescommissies bezig om het Rijk te voorzien van een passende reactie. De adviezen die de NVVB naar het Rijk zal sturen, worden zoals gebruikelijk gedeeld via de NVVB-Nieuwsbrief.

Wijziging Wet BRP i.v.m. LAA
De Landelijke Aanpak Adreskwaliteit (LAA) wordt structureel vastgelegd in de Wet BRP. ICTU was vanaf het begin van het project LAA verwerkingsverantwoordelijke voor de gegevens die afnemers naar het centraal informatieknooppunt sturen. Deze verwerkingsverantwoordelijkheid wordt door de wetswijziging belegd bij de minister van BZK en de uitvoering daarvan vindt plaats door de RvIG. De vrijwillige deelname aan LAA door een groot deel van de gemeenten wordt omgezet in een verplichte deelname voor alle gemeenten. Alle gemeenten kunnen straks dus signalen vanuit LAA ontvangen. Het blijft de bevoegdheid van gemeenten om tot een onderzoek over te gaan.

Wijziging BW i.v.m. de Wet kind, draagmoederschap en afstamming
Met dit wetsvoorstel wordt een regeling ingevoerd voor een zorgvuldige en transparante wijze van het ontstaan van ouderschap na draagmoederschap. Indien de rechter vóór de conceptie toestemming geeft aan de draagmoeder en de wensouders, worden de wensouders vanaf de geboorte de ouders van het kind en komen zij als zodanig op de geboorteakte van het kind te staan.

Wijziging BW i.v.m. deelgezag
Dit wetsvoorstel introduceert een nieuwe vorm van gezag over een minderjarige, namelijk het deelgezag. In de praktijk zijn naast ouders en voogden regelmatig ook anderen nauw betrokken bij de verzorging en opvoeding van een minderjarige. De positie van deze andere personen is niet altijd duidelijk. Met een wettelijke regeling van deelgezag gaat dit veranderen. Voor het kind biedt deelgezag meer duidelijkheid over de rol van deze derde en waarborgen voor behoud van contact met deze persoon of personen. De deelgezagdrager krijgt de bevoegdheid en verantwoordelijkheid om met de gezagdragende ouders en voogden dagelijkse beslissingen te nemen over de verzorging en opvoeding van een kind.

Besluit identificatiemiddelen voor burgers i.v.m. Wet digitale overheid (Wdo)
Na inwerkingtreding van de Wdo kunnen natuurlijke personen inloggen bij publieke dienstverleners met een authenticatiedienst en -middel dat is toegelaten. Met dit besluit wordt uitgewerkt op welke wijze de minister van BZK beoordeelt of een authenticatiemiddel en een daarbij behorende authenticatiedienst kan worden toegelaten.

Nieuwsoverzicht