Correcte procedure voor het opvragen PIVA-PL bij vestiging vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk

Correcte procedure voor het opvragen PIVA-PL bij vestiging vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk

Tijdens het overleg van het PIVA-platform

Het gaat om de volgende situatie:           

  • Burger geeft bij de uitschrijving op het eiland aan dat hij zich in gemeente A in Nederland zal gaan vestigen.
  • Bij aankomst in Nederland doet de burger aangifte van vestiging in gemeente B.
  • Gemeente B neemt contact op met het eiland van vertrek om de PIVA–PL op te vragen.

Bij vertrek vanuit het Caribisch deel van het Koninkrijk naar Nederland moet de betreffende persoon zich afmelden op het eiland van vertrek. Hij geeft daarbij aan in welke gemeente in Nederland hij zich gaat vestigen. Hij krijgt van het eiland van vertrek een verhuisbericht mee als bedoeld in artikel 2.5 van de Wet BRP. Het eiland van vertrek stuurt een afschrift van de PIVA-PL naar de ‘PIVA-GBA-Koppeling module’ (PGK-module). De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) beheert deze PGK-module. De PGK-module stuurt de PIVA-PL vervolgens naar de betreffende gemeente in een Vb01-bericht.

Het kan voorkomen dat de burger zich in een andere gemeente (gemeente B) meldt dan de gemeente (gemeente A) die hij bij de aangifte van vertrek heeft laten registreren.
 

Hoe moet er dan worden gehandeld?

  • Je verzoekt de burger om het verhuisbericht te overleggen. Dit verhuisbericht toont aan dat de burger zich op het eiland van vertrek heeft afgemeld. In dat geval is de PIVA-PL  verstuurd aan de PGK-module.
  • Je vraagt de PIVA-PL op, door een Vb01-bericht te sturen naar de PGK-module (mailbox 300002) bij RvIG. In het verzoek vermeld je het A-nummer, de namen en de geboortedatum van de betreffende persoon. RvIG stuurt jou vervolgens de PIVA-PL toe, door middel van een Vb01-bericht.
  • Bij ontvangst van de PIVA-PL ga je verder met het verwerken van de aangifte.
     

In welke gevallen neem je wel rechtstreeks contact op met het eiland?

Heeft de burger zich wel bij het eiland van vertrek afgemeld, maar blijkt dat de PGK-module bij RvIG niet over de PIVA-PL beschikt, dan vraag je de PIVA-PL rechtstreeks op bij het eiland van vertrek.

Nieuwsoverzicht