D66 dient amendement in voor plaatsonafhankelijke bijhouding in de BRP!

Het wetsvoorstel BRP voorziet niet in de mogelijkheid van plaatsonafhankelijke bijhouding voor toevallige gebeurtenissen, ondanks de vele pogingen die de NVVB en VNG hebben gedaan om het ministerie van BZK te overtuigen van het grote voordeel hiervan.

Het ´ambassadeurswerk´ van de NVVB en de VNG met betrekking tot onder andere dit onderwerp is niet onopgemerkt gebleven. Ook  Tweede Kamerleden tonen interesse in de voor ons belangrijke thema´s, dus ook de plaatsonafhankelijke bijhouding in de BRP! Deze wederzijdse interesse heeft geresulteerd in een amendement.

Kamerlid Gerard Schouw (D66) heeft het bewuste amendement ingediend en ´steunt´ hiermee het standpunt van NVVB en VNG. Zie hier

Maar wat betekent dit nu precies?

Plaatsonafhankelijke bijhouding moet mogelijk worden voor de registratie van feiten die in een andere gemeente zijn vastgelegd in een akte van de burgerlijke stand.
De geboortegemeente moet een kind kunnen inschrijven in de BRP ook al is die gemeenten niet de woongemeente van het kind. Ook een feit dat in het buitenland heeft plaatsgevonden en geregistreerd moeten worden ten aanzien van twee in verschillende gemeenten wonende burgers, is een voorbeeld. In dat geval moet de gemeente die het brondocument heeft niet alleen voor haar eigen inwoner maar ook voor de inwoner van een andere gemeente de registratie van het feit in de BRP kunnen doen.

NVVB en VNG ondersteunen het amendement van harte en zijn blij met de politieke interesse en betrokkenheid.

Nieuwsoverzicht