‘De kwalificatiestructuur van NBP stimuleert zelfontplooiing medewerkers burgerzaken’

Om de deskundigheid van medewerkers Persoonsinformatievoorziening (PIV) en Identiteitsmanagement (IDM) bij gemeenten te bevorderen, heeft het project ‘Naar Betrouwbare Persoonsgegevens’ (NBP) samen met gemeenten een nieuwe kwalificatiestructuur ontwikkeld. De kwalificatiestructuur beschrijft de eisen waaraan de medewerkers PIV en IDM moeten voldoen om hun werkzaamheden optimaal uit te kunnen voeren. De kwalificatiestructuur is verdeeld in modules die medewerkers via een opleidingsinstituut kunnen volgen en afsluiten met een examen. NPB heeft in 2014 acht verschillende modules met bijbehorende examens ontwikkeld. Deze modules en examens zijn vorig jaar getest. Op 9 maart 2015 verscheen het evaluatierapport.

Evaluatie

Om de evaluatie uit te voeren zijn de resultaten van de examens bekeken en zijn onder andere de examenkandidaten gevraagd een enquête in te vullen. Wat gaat goed en wat kan beter volgens de examenkandidaten? 

Bevindingen en aanbevelingen

Wat opvalt is dat ruim 60% van de kandidaten vindt dat de examenstof voldoende aansluit op de praktijk. Op de vraag of de examenstof aansluit op de gevolgde opleiding, is men wat minder tevreden: ruim 50% vindt van wel. Volgens de examenkandidaten kwamen bepaalde onderwerpen niet of te weinig aan bod in de opleiding. Een aanbeveling in het rapport is om de opleiders hierop te attenderen. 

Wat betreft de communicatie over de examens geeft 90% van de kandidaten aan dat zij goed geïnformeerd zijn en een even groot aantal vindt de instructies bij de toetsen duidelijk. Verschillende kandidaten hadden graag voorafgaand aan het examen geoefend met een proefexamen. Er zijn proefexamens beschikbaar op de website van de NVVB, maar niet iedereen is daarvan op de hoogte. Een aanbeveling is om de oefenexamens op de website van de NVVB beter onder de aandacht te brengen van de kandidaten. Verder is het niet voor iedereen direct duidelijk hoeveel punten er gehaald moeten worden om te slagen. Het project NBP heeft hier direct actie op ondernomen en de uitleg hierover op de website van de NVVB aangepast.

Van de kandidaten heeft 45% gebruik gemaakt van hulpmiddelen, hetgeen voor sommige examens is toegestaan. Het overgrote deel hiervan vond de hulpmiddelen toereikend genoeg om de examens te maken. Verscheidene kandidaten hadden graag ook andere hulpmiddelen ingezet zoals de Wet BRP. De mogelijkheid tot het gebruik van de hulpmiddelen bij het maken van de examens blijkt bij lang niet iedereen bekend te zijn. In de verschillende communicatie-uitingen wordt daar tegenstrijdig over gesproken. Een aanbeveling is om duidelijk te communiceren naar kandidaten over de beschikbaarheid van hulpmiddelen tijdens de examens. Hulpmiddelen worden van januari 2015 uitsluitend digitaal aangeboden. 

Waren de examens nu moeilijk, makkelijk of goed te doen? Van de kandidaten vindt 67% de examens prima te doen, 31% is het daar niet mee eens en vindt het te moeilijk, terwijl 2%  het ‘appeltje-eitje’ vindt. Wat betreft de algemene vraagstelling in de examens vindt 31% dat dat beter kan. De kritiek is dat vragen op meerdere manier geïnterpreteerd kunnen worden. 

Zelfontplooiing

Tenslotte is het interessant om te vermelden dat op de vraag waarom kandidaten meedoen aan het examen 72% zelfontplooiing als reden noemt. Verder werd als reden gegeven dat men op verzoek van de werkgever meedeed of om de carrièremogelijkheden te vergroten. Veel kandidaten vermelden dat ze een bijdrage willen leveren aan de pilot en aan kwaliteitsverbetering van BRP.

In totaal zijn er 77 verbetersuggesties gedaan. Nieuwsgierig naar de bevindingen? Lees het volledige rapport online.

Nieuwsoverzicht