Digitale aangifte van overlijden

Eerder heeft de NVVB gemeenten op de hoogte gesteld van het feit dat de pilot digitale aangifte van overlijden een vervolg krijgt.  Inmiddels heeft de BGNU dit bericht ook doorgegeven aan verschillende uitvaartondernemers. Ze roepen daarbij de uitvaartondernemers op om vooral met gemeenten in overleg te gaan hoe dit vorm te kunnen geven.

De NVVB wil graag benadrukken dat het vervolg van de pilot met een beperkt aantal gemeenten zal gaan plaatsvinden. De resultaten uit de pilot zullen worden gebruikt om in de toekomst een goede invulling te kunnen geven aan de mogelijkheden die de concept-wet elektronische dienstverlening burgerlijke stand biedt.

In de tussentijd is het mogelijk dat uw gemeente afspraken maakt met uitvaartondernemers om, vooruitlopend op deze nieuwe wet en los van pilot, het proces van overlijdensaangifte efficiënter in te richten. Denk hierbij bijvoorbeeld aan digitale gegevensuitwisseling via een beveiligd web-formulier. Daarbij moet wel worden opgemerkt dat een digitale overlijdensaangifte pas kan leiden tot een digitale akte wanneer de genoemde wet van kracht is. Het is dus aan de gemeente om te bepalen of zij nu reeds afspraken met de uitvaartondernemers maakt, of dat zij het in werking treden van de wet afwacht.

Voor meer informatie of voor interesse voor deelname aan de pilot kunt u contact opnemen met het bureau van de NVVB via michielhofman@nvvb.nl

 

Nieuwsoverzicht