Erkenning door bigaam gehuwde man

Erkenning door bigaam gehuwde man

In 2017 heeft de Hoge Raad beslist dat een kind dat wordt geboren uit een niet erkend, bigaam huwelijk niet afstamt van de bigame echtgenoot. Dat geldt zelfs, stelde de Hoge Raad vast, als de (buitenlandse) geboorteakte die echtgenoot wel als vader vermeldt.
Sommigen concludeerden uit deze uitspraak dat de bigame echtgenoot het kind ook niet zou mogen erkennen. In enkele gevallen werd geweigerd aan deze kinderen een Nederlands paspoort te verstrekken. De Raad van State heeft in april 2021 beslist dat dit onterecht is. In de handleiding RWN is vermeld dat:

  • De ambtenaar van de burgerlijke stand zou mogen weigeren om mee te werken aan een erkenning, als de erkenner bigaam met de moeder is gehuwd en
  • De BRP-ambtenaar zou moeten weigeren om een buitenlandse erkenning door een bigaam gehuwde man te verwerken in de BRP.

Beide vermeldingen zijn onjuist. Dit is in september vastgesteld door de NVVB-commissie persoonsregistratie en vervolgens bevestigd door de Commissie van Advies betreffende de burgerlijke staat en nationaliteit.
Als een bigaam huwelijk in Nederland niet wordt erkend, wordt de bigame echtgenoot niet automatisch vader. Hij kan, mits aan de voorwaarden wordt voldaan, het kind erkennen. Door de erkenning kan het kind Nederlander worden.

Nieuwsoverzicht