Erkenning kinderhuwelijk

Uit de commissie van advies voor de zaken betreffende de burgerlijke staat en de nationaliteit, Ministerie van Veiligheid en Justitie (afgekort commissie van advies).

Eind vorig jaar is de wet tegengaan huwelijksdwang in werking getreden. Eén van de bepalingen in die wet is de bepaling die erkenning van kinderhuwelijken (en kinderpartnerschappen) voorkomt. Pas wanneer beide echtgenoten de leeftijd van 18 jaar hebben bereikt, kan het huwelijk worden erkend. Voorwaarde voor erkenning is dat om registratie van het huwelijk wordt verzocht door de echtgenoten.

Ambtenaren burgerzaken die verzoeken krijgen om huwelijken te registreren van personen die als kind getrouwd waren, staan voor de vraag wat de datum ingang geldigheid is van deze huwelijken.

Voor erkenning van kinderhuwelijken geldt een extra voorwaarde (art. 10:32, aanhef en onder c BW). Deze huwelijken kunnen niet worden erkend totdat beide echtgenoten ten minste 18 jaar oud zijn. Nadat zij deze leeftijd hebben bereikt kunnen de echtgenoten wel om registratie van hun huwelijk verzoeken. Omdat om registratie van het huwelijk moet worden verzocht kunnen kinderhuwelijken niet ambtshalve worden opgenomen.

Wordt verzocht om erkenning nadat aan de erkenningsvoorwaarden voldaan is dan is het huwelijk niet langer strijdig met de openbare orde en wordt het huwelijk als geldend erkend met terugwerkende kracht tot aan de huwelijksdatum. Kinderen die na de huwelijksdatum uit de echtgenote zijn geboren worden (alsnog) als kinderen van deze echtgenoten beschouwd. 

Door Maurice Gordijn en Eric Gubbels.

Nieuwsoverzicht