Formulier beschikbaar afstandsverklaring rijbewijs

Dit bericht is het vervolg op de berichtgeving van het CBR van 11 oktober 2016

Vanaf 2017 gaan bestuurders die een verplicht onderzoek naar hun medische situatie of rijvaardigheid moeten laten doen zelf voor dit onderzoek betalen

Als iemand afstand doet van het rijbewijs, dan zijn erg geen kosten voor het (opleggen van het) onderzoek. Het CBR verwacht op jaarbasis ongeveer 1.500 afstandsverklaringen, waar het afstand doen nu slechts incidenteel gebeurt.

Burgers die het betreft ontvangen een brief van het CBR waarin uitgelegd wordt welke mogelijkheden zij hebben met bijbehorende kosten. Bij de brief zit het RDW formulier ‘Definitieve afstandsverklaring categorie(ën) van het Nederlandse rijbewijs'.

Met deze informatie kan de burger een weloverwogen keuze maken om het onderzoek te ondergaan of afstand te doen van een of meer categorieën van het rijbewijs.

Wanneer een burger besluit afstand te doen van een of meer categorieën van het rijbewijs, neemt hij het ingevulde formulier mee naar de gemeente. De gemeente kan met de informatie op het formulier vervolgens het reguliere proces volgen om het rijbewijs ongeldig te verklaren of te vernieuwen met de categorie(ën) waar geen afstand van is gedaan.

Meer informatie over het RDW formulier ‘Definitieve afstandsverklaring categorie(ën) van het Nederlandse rijbewijs’ volgt in januari via berichtgeving van de RWD.

Met eventuele vragen over dit bericht kunt u terecht bij de klantenservice van het CBR, op telefoonnummer 0900-0210.

Bron: CBR

Nieuwsoverzicht