Geen tariefverhoging VOG

Eerder heeft Justis u geïnformeerd over een  tariefverhoging van de Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) voor natuurlijke personen per 1 januari 2015. Een tariefverhoging blijkt bij nader inzien echter niet nodig. Het tarief voor een VOG NP blijft in 2015 dus € 30,05.

Het VOG-tarief zou worden verhoogd in verband met de structurele regeling ‘gratis VOG voor vrijwilligers’. Na een nieuwe kostenberekening is besloten dat het vooralsnog niet nodig is de kosten van die regeling door te berekenen in het tarief voor de reguliere VOG. De vrijwilligersregeling houdt in dat vrijwilligers die met kinderen of mensen met een verstandelijke beperking werken, per 1 januari 2015 een gratis VOG kunnen aanvragen. Het uitblijven van de verhoging heeft verder geen gevolgen voor de gratis VOG voor vrijwilligers. Vrijwilligers kunnen vanaf volgend jaar gewoon gratis een VOG aanvragen, mits zij met genoemde doelgroepen werken.

Mocht het in de toekomst wel noodzakelijk blijken de kosten van de regeling door te berekenen, dan zal Justis dit tijdig aankondigen.

Bron: ministerie van Veiligheid en Justitie

Nieuwsoverzicht