Gewone geboorteakte blijkt later om levenloze geboorte te gaan

Gewone geboorteakte blijkt later om levenloze geboorte te gaan

In een zeldzaam geval gebeurt het dat een geboorte digitaal wordt aangegeven bij de gemeente, terwijl het, zo blijkt later, om een levenloze geboorte gaat. De ouders hebben wellicht onbewust, maar onterecht de digitale aangiftemogelijkheid gebruikt. Resultaat is een geboorteakte, waarbij het kind vervolgens is ingeschreven in de BRP en dit aan afnemers is gerapporteerd via de systematische gegevensverstrekking. Voor de SVB bijvoorbeeld heeft deze inschrijving in de BRP gevolgen voor de processen rondom de kinderbijslag. Bij een eerste kind wordt kinderbijslag bevorderd. Bij een tweede of volgend kind in een gezin wordt de kinderbijslag automatisch verhoogd en ook uitgekeerd.
 
Het geboorteregister moet echter gecorrigeerd worden. De geboorteakte moet op last van de rechtbank worden doorgehaald en het overlijdensregister moet worden aangevuld met een geboorteakte(levenloos). Daarnaast moet de inschrijving in de BRP worden teruggedraaid. Dat vergt helaas enige tijd.
 
Mocht dit een keer bij jullie gebeuren is het van belang direct bij ontdekking de SVB te informeren over deze uitzonderlijke zaak. Daarmee kan waarschijnlijk een pijnlijke situatie worden voorkomen voor zowel de ouders als de SVB. Je kunt contact met hen opnemen via centrale.uitvoering@svb.nl

Nieuwsoverzicht