Hostmanship biedt gemeenten handelingsperspectief in het nieuwe WSJG

TNS NIPO heeft de afgelopen jaren met behulp van meerdere onderzoeken laten zien dat hostmanship de gemeentelijke dienstverlening kan verbeteren. De NVVB en KING hebben het hostmanship-concept omarmt als een nuttige bijdrage aan de uitvoering van de opgave waar gemeenten voor staan. Nu wordt een volgende, concrete stap gezet die gemeenten kan helpen hostmanship te implementeren: hostmanship zal een prominente plek innemen in de onderzoeken van Waarstaatjegemeente.nl. In opdracht van KING ontwierp en valideerde TNS NIPO de vragenlijst voor het nieuwe WSJG.nl. Vanaf januari 2013 wordt het nieuwe model in gebruik genomen.

Wat is er nieuw in WSJG?

In het nieuwe WSJG staan niet langer de burgerrollen maar thema’s centraal. Het zijn herkenbare thema’s voor gemeenten, zoals de individuele directe dienstverlening, veiligheid, zorg & welzijn, woonklimaat, arbeidsparticipatie en de verhouding tussen politiek en burger. Nieuw in het model is dat gemeenten inzicht krijgen in welk gewicht de burgers aan de verschillende thema’s toekennen. Het model biedt handelingsperspectief voor verbetering, het laat zien welke verbeteringen prioriteit hebben en welke minder. Bovendien is er aandacht voor actuele issues als ketensamenwerking, burgerparticipatie, co-creatie, zelfredzaamheid, vermindering regeldruk, online dienstverlening en sociale media.

TNS NIPO organiseert in december 2012 en januari 2013 gratis voorlichtingsbijeenkomsten, waarin uitgelegd zal worden wat hostmanship is, hoe gemeenten daarmee hun dienstverlening kunnen verbeteren, hoe het nieuwe model WSJG tot stand is gekomen en hoe gemeenten het in kunnen zetten. Bovendien zal het onderzoeksbureau uitleggen wat ze kan betekenen bij de uitvoering van het onderzoek en de implementatie van verbeteracties.

De bijeenkomsten worden gehouden op:

  • donderdag 13 december 2012, 14.30-17.00 uur in Amsterdam
  • dinsdag 8 januari 2013, 13.30-16.00 uur in Den Bosch
  • dinsdag 15 januari 2013, 13.30-16.00 uur in Amsterdam
  • donderdag 24 januari 2013, 13.30-16.00 uur in Zwolle

Aanmelden

Aanmelden voor een van de voorlichtingsbijeenkomsten kan via Claudia.wirht@tns-nipo.com

Nieuwsoverzicht