ID-covers versus nieuw model paspoort/identiteitsbewijs

September 2013 is de NVVB gestart met het distribueren van ID-covers voor paspoorten, rijbewijzen en identiteitsbewijzen in haar strijd tegen identiteitsfraude en het onder de aandacht brengen van de gevaren van identiteitsfraude.

In samenwerking met de Qiy Foundation is de NVVB een campagne gestart, waarbij de NVVB fungeert als distributeur voorgemeenten. Door een gezamenlijke inkoop van de ID-covers en bijbehorend promotiemateriaal – verwerkt in aantrekkelijke pakketten – kan de NVVB haar leden een mooi tarief aanbieden. De NVVB opereert hierin uiteraard zonder winstoogmerk!

De ID-covers waren gebaseerd op de documenten, zoals deze in 2013 in omloop waren.Nieuwe documenten stonden op dat moment nog niet op de agenda. Echter, het ministerie van BZK deelde in het najaar van 2013 mede dat er toch plannen voor nieuwe modellen bestonden, gepland rondom het zomerreces 2014. Ondanks het feit dat de NVVB er bij BZK op heeft aangedrongen een realistische datum af te geven, bleef BZK in het ongewisse. Dit heeft uiteraard te maken met de strenge beveiligingseisen omtrent de nieuwe modellen. Tegen alle verwachtingen in werden op 9 maart 2014 de nieuwe modellen paspoort en NIK geïntroduceerd. De Qiy Foundation heeft na het beschikbaar stellen van de nieuwe modellen per 9 maart 2014 direct nieuwe ID-covers ontwikkeld.

ID-cover paspoort

De ID-cover paspoort (model 2013) kan nog wel gebruikt worden op paspoorten model 2014.
De juiste gegevens worden door deze cover nog afgedekt en afgeschermd. Ook het BSN-nummer op de achterkant wordt goed bedekt. Er loopt alleen een balk over de rechterfoto op het paspoort.
Qua afscherming en bedekking beantwoordt de ID-cover (model 2013) aan het doel waarvoor de cover is geproduceerd. De ID-cover (model 2013) is dus nog bruikbaar voor het paspoort (model 2014).

ID-cover identiteitskaart

Voor wat de NIK betreft beseffen wij dat de cover qua esthetiek wellicht niet geheel aan uw wensen voldoet. Wij betreuren dit zeer maar wijzen u op het feit dat een eerdere invoering niet voorzienbaar was. Overigens is de cover wel te gebruiken en wij adviseren u dit dan ook te doen voor het oudere model. Wij kunnen de ID-covers helaas niet terugnemen.

ID-cover rijbewijs

Het model rijbewijs heeft geen wijzigingen ondergaan.

De NVVB adviseert en behartigt uiteraard zoveel als mogelijk de belangen van gemeenten hierin. Wij hebben dan ook alle mogelijke inspanningen op dit vlak verricht richting BZK maar wij zijn door deze snellere introductie van nieuwe modellen verrast.
Het terugnemen van ID-covers is voor de NVVB als vereniging zijnde dan ook niet aan de orde.
De NVVB wil gemeenten erop wijzen dat aanschaf van de ID-covers voor eigen risico is en blijft.

Voor alle ontwikkelingen rondom paspoorten, rijbewijzen en identiteitskaarten adviseren wij u om de NVVB website en nieuwsbrief in de gaten te houden.

Nieuwsoverzicht