Identiteitsfraude door geboorteaangifte van “nep-tweelingen”

Vier leden van een gezin uit Tilburg zijn opgepakt voor fraude met kinderopvangtoeslag en het oplichten van banken. De bende dwong vrouwen om op te geven dat ze een tweeling gekregen hadden. De verdachten streken daarna de kinderopvangtoeslag op. Vermoedelijk hebben ze op die manier tenminste 200.000 euro geïncasseerd. De bende dwong Oost-Europese vrouwen om een valse geboorteaangifte te doen in onder meer 's-Hertogenbosch, Hengelo en Tilburg.

Gemeente ‘s-Hertogenbosch

De gemeente ‘s-Hertogenbosch heeft direct aangifte gedaan bij de politie. De afdeling Burgerzaken heeft ter zake direct contact opgenomen met het ziekenhuis en met de verloskundigenpraktijken. Er zijn afspraken gemaakt dat er een document wordt meegegeven waaruit de geboorte van de kinderen blijkt. Bij twijfel gaat de afdeling Burgerzaken van ‘s-Hertogenbosch ook direct bellen. De FIOD is ingeschakeld en er is een verzoek ingediend bij de rechtbank om de betreffende akten door te laten halen.

Gemeente Hengelo

De gemeente Hengelo geeft aan dat zij reeds in november 2010 is geconfronteerd met valse geboorteaangiftes van een tweeling. De volgende factoren wekten destijds argwaan bij de afdeling Burgerzaken en leidde tot een aangifte bij de politie:

  • een melding van de entadministratie (die geen contact kan krijgen met de moeder);
  • een toevallige adrescontrole op het adres van de moeder (waarbij een bewoner aangeeft nog nooit van haar gehoord te hebben);
  • een soortgelijke aangifte in de gemeente Veghel (waarbij de aangeefster hetzelfde adres in Hengelo opgeeft als dat van onze 'moeder').

Op een gegeven moment ontdekt de politie dat er mogelijk nog meer 'dubieuze tweelingen' in Nederland zijn. De zaak lijkt zich te concentreren rond Tilburg. Het politieonderzoek verhuist vervolgens van Hengelo naar de vreemdelingenpolitie Tilburg. Er wordt samengewerkt met CIOD, FIOD en EMM. Eind 2011 neemt de FIOD contact met Hengelo op. Burgerzaken Hengelo verstrekt de FIOD opnieuw de stukken die een jaar daarvoor al aan de vreemdelingenpolitie Hengelo zijn gegeven. De gemeente Hengelo heeft naar aanleiding hiervan direct de navolgende maatregelen genomen:

  • verhoogde alertheid personeel;
  • bij twijfel direct onderzoeken/navraag doen bij bijvoorbeeld de ziekenhuizen;
  • goede dossieropbouw met onder meer kopieën van ID-documenten;
  • volledige aandacht op identiteitsvaststelling (gedurende gehele dag, maar vooral ook tegen sluitingstijd).

De nadruk wordt gelegd op een zorgvuldige verwerking van de geboorteaangiften met als significant onderdeel daarvan een goede identiteitsvaststelling te doen.

Gemeente Tilburg

Ook de gemeente Tilburg is geconfronteerd met deze valse geboorteaangiften. Dit heeft geleid tot de navolgende maatregelen welke direct zijn genomen:

  • goede afspraken gemaakt met de ziekenhuizen en verloskundigen: bij iedere geboorte wordt een formulier ter bevestiging van de geboorte ondertekend meegegeven aan de aangever, voor de ambtenaar van de Burgerlijke Stand;
  • FIOD inschakelen;
  • De gemeente Tilburg geeft als aanbeveling mee een geboorteverklaring van het ziekenhuis of verloskundige verplicht te stellen. Net zoals in geval van overlijden een arts een verklaring afgeeft.

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties, Veiligheid en Justitie en de NVVB

Bij de geboorteaangifte stelt de ambtenaar van de Burgerlijke Stand de identiteit van de aangever vast op basis van een door de Wet op de identificatieplicht aangewezen document. De ambtenaar kan zich ook een verklaring van een arts of verloskundige doen overleggen dat het kind uit de persoon die als moeder is opgegeven is geboren. Dit juist ter voorkoming van gevallen als hierboven beschreven. Los van het recht dat de ambtenaar van de Burgerlijke Stand ter zake heeft zal de NVVB in overleg met het Ministerie van Veiligheid en Justitie de suggestie van de gemeente Tilburg nader onderzoeken.

Het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties en de NVVB hebben vastgesteld dat de gemeenten volgens de haar ten dienste staande regelgeving adequaat hebben gereageerd en goede vervolgmaatregelen hebben getroffen. De complimenten aan deze gemeenten!

Nieuwsoverzicht