Informatie n.a.v. organisatie raadgevend referendum

Het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) heeft onderstaande informatie verwerkt in een nieuwsbrief met het doel u te informeren over het raadgevend referendum over de goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne*. 

1. Besluit Kiesraad tot het houden van een referendum
Vandaag, 14 oktober 2015, heeft het centraal stembureau (de Kiesraad) bekend gemaakt dat er meer dan 300.000 geldige (definitieve) verzoeken zijn ingediend voor het houden van een raadgevend referendum over de wet tot goedkeuring van de Associatieovereenkomst tussen de EU en Oekraïne. Gelet op deze uitkomst, heeft de Kiesraad op grond van de Wet raadgevend referendum (Wrr) besloten dat er een referendum over de goedkeuringswet moet worden gehouden. Het besluit van de Kiesraad is onherroepelijk als de termijn van beroep ongebruikt is verstreken (21 oktober a.s.) of, ingeval van beroep, het beroep ongegrond is verklaard (uiterlijk 26 oktober a.s.).

2. Datum referendum
Binnen één week nadat het besluit van de Kiesraad onherroepelijk is geworden, stelt de referendumcommissie na overleg met de minister van BZK de datum voor het referendum vast. Uiterlijk 27 oktober 2015 of, ingeval van beroep tegen het besluit van de Kiesraad, uiterlijk 2 november 2015 moet de referendumcommissie de datum vaststellen. De referendumcommissie publiceert zelf het besluit over de datum. Zo spoedig mogelijk nadat de referendumcommissie de datum van het referendum heeft gepubliceerd, zal het ministerie van BZK de gemeenten daarover informeren.

3. Organisatie van het referendum
Gemeenten zijn verantwoordelijk voor de organisatie van het referendum, net zoals dit bij ‘reguliere’ verkiezingen het geval is. Het ministerie van BZK zal de gemeenten, zoals gebruikelijk is bij verkiezingen, informeren via nieuwsbrieven. Ook ontvangen de gemeenten de gebruikelijke verkiezingscirculaire. Vragen met betrekking tot verkiezingstechnische aangelegenheden (Kieswet en verkiezingsprocedure) kunnen, zoals gebruikelijk, worden gesteld aan het Informatiepunt verkiezingen, een gezamenlijk initiatief van de Kiesraad en het ministerie van BZK (informatiepunt@kiesraad.nl

Als u naar aanleiding van deze nieuwsbrief vragen hebt over verkiezingstechnische aangelegenheden (Kieswet en verkiezingsprocedure), dan kunt u die stellen aan het Informatiepunt verkiezingen, een gezamenlijk initiatief van de Kiesraad en het ministerie van BZK. Het informatiepunt is te bereiken via informatiepunt@kiesraad.nl

Meer informatie omtrent dit onderwerp op de website van de Kiesraad


*Wet van 8 juli 2015, houdende goedkeuring van de op 27 juni 2014 te Brussel tot stand gekomen Associatieovereenkomst tussen de Europese Unie en de Europese Gemeenschap voor Atoomenergie en haar lidstaten, enerzijds, en Oekraïne, anderzijds (Trb. 2014, 160)

Nieuwsoverzicht