Inname Nederlands vreemdelingenpaspoort in geval van dubbel paspoort
Uit de Werkgroep Identiteit Vreemdelingen - Burgerketen
Jos van der Loos (IND) en Erik Hartjes (NVVB)
De Werkgroep Identiteit Vreemdelingen-Burgerzakenketen houdt zich bezig met het in kaart brengen en oplossen van knelpunten die zich voordoen in de keten met betrekking tot identiteitsvraagstukken. De werkgroep bestaat uit personen van diverse organisaties die kennis van de burger- en vreemdelingenketen hebben uit de praktijk, zoals de IND, Koppelingsbureau IND, Ketenplatform Vreemdelingenketen, Ministerie BZK, Agentschap BPR, Gemeenten Den Haag, Enschede, Westland en de NVVB. Afhankelijk van het onderwerp worden per vergadering de ketenpartners uitgenodigd, zoals de politie, de vreemdelingenpolitie en de Koninklijke Marechaussee (Kmar) zodat vanuit de gehele keten kan worden gereageerd op kwaliteitsverbeteringen en deze gezamenlijk kunnen worden afgestemd en uitgedragen. Een knelpunt waarover de werkgroep zich onder meer buigt is het navolgende.
De IND stuurde in het verleden een brief naar gemeenten om hen te attenderen op het feit dat een vreemdeling naast het reisdocument voor vluchtelingen/vreemdelingen ook in het bezit was van een nationaal paspoort. Om onduidelijke redenen is de IND daarmee gestopt. Als oplossing voor de korte termijn zou de IND de brieven weer kunnen versturen. Streven is echter om dit in de toekomst geautomatiseerd te laten verlopen en de terugmeldvoorziening hiervoor te gebruiken. Daarnaast zou het goed zijn, zo concludeerde de werkgroep, indien de Kmar signaleert dat een persoon naast een reisdocument voor vluchtelingen/vreemdelingen een nationaal paspoort heeft, de Kmar het reisdocument voor vreemdelingen dan direct inhoudt. De IND zou dan wel graag kopieën ontvangen van beide reisdocumenten zodat de IND de vergunning kan bezien op intrekking. Gemeenten worden z.s.m. in het bezit gesteld van de ingenomen stukken.
Controles op Schiphol
In de achterliggende jaren hebben IND, Kmar en de douane op Schiphol regelmatig actie ondernomen om onder andere vast te stellen of er vreemdelingen waren die tijdens hun reis gebruik hadden gemaakt van hun Nederlandse vreemdelingendocument en daarmee naar hun land van herkomst waren gereisd. Bovendien werd bekeken of die vreemdelingen daarnaast nog andere reisdocumenten in hun bezit hadden, die zij tijdens hun reis hadden gebruikt voor binnenkomst in dat land.
Nieuwe procedure
In het verlengde daarvan heeft de IND overleg gevoerd met de Kmar en daarbij de Kmar verzocht om bij aantreffen van een vreemdeling die beschikt over een Nederlands reisdocument voor vreemdelingen en een eigen nationaal reisdocument, het Nederlands reisdocument voor vreemdelingen in te houden. Met ingang 5 februari 2014 voert de Kmar te Schiphol deze procedure uit. De handelswijze is gebaseerd op Artikel 47 van de paspoortwet; indien de vreemdeling over een eigen reisdocument beschikt, wordt de aanvraag voor een vreemdelingenpaspoort niet in behandeling genomen. Als tussentijds blijkt dat de vreemdeling een paspoort van de eigen autoriteiten heeft ontvangen, dan vervalt het vreemdelingenpaspoort van rechtswege.
Inhouding en onttrekking van reisdocumenten
Bevoegd tot het inhouden van reisdocumenten zijn de autoriteiten belast met de grensbewaking, de politie en de ambtenaren belast met het toezicht op vreemdelingen indien de vreemdeling in het bezit is van een reisdocument dat door ons wordt erkend (Art 55 paspoortwet).
Bevoegd tot het definitief aan het verkeer onttrekken van reisdocumenten volgens door Onze Minister te stellen regels zijn de autoriteiten die bevoegd zijn tot verstrekking, weigering of vervallenverklaring van reisdocumenten, i.c. dienst burgerzaken van de gemeente (Art 57 Paspoortwet).
Documenten naar gemeenten
De Kmar stuurt na het innemen van het vreemdelingenpaspoort de volgende stukken aangetekend naar de gemeente:
- Proces-verbaal van bevindingen;
- het Nederlandse vreemdelingen paspoort;
- begeleidende brief aan de gemeente.
De Kmar stuurt daarnaast een C7 formulier naar het Agentschap BPR.
Graag horen wij van gemeenten hoe uw ervaringen tot nu toe zijn met deze procedure. Vanuit de werkgroep wordt het proces gemonitord. U kunt uw reacties richten aan erikhartjes@nvvb.nl