Invoering nieuwe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

Invoering nieuwe Wet normalisering rechtspositie ambtenaren

Gemeenten huren regelmatig externe specialisten in om de ambtenaar van de burgerlijke stand te ondersteunen. Deze specialisten zijn dus niet in dienst van de gemeente, maar zijn ZZPer of werknemer die via een detacheringsbureau wordt gedetacheerd. Een ambtenaar van de burgerlijke stand is een ambtenaar in dienst van de gemeente. Vanwege deze wettelijke bepaling kunnen externe specialisten niet als ambtenaar van de burgerlijke stand aan de slag. Tot 1 januari 2020 konden gemeenten externe specialisten via een omweg toch als ambtenaar van de burgerlijke stand inzetten, door hen een nulurencontract aan te bieden. 

Per 1 januari 2020 is het arbeidsrecht gewijzigd door de invoering van de Wet normalisering rechtspositie ambtenaren en kan een nulurencontract niet langer worden aangeboden. Specialisten die vanaf die datum tijdelijk worden ingehuurd kunnen daardoor niet meer worden aangewezen als ABS. Voor de ondertekening van door hun opgemaakte akten zijn zij dan afhankelijk van een ABS die in dienst is van de gemeente.

Wij willen graag weten of deze nieuwe situatie voor gemeenten die externen inhuren problemen oplevert. Wij vragen jou daarom graag een aantal vragen kort te beantwoorden. Het invullen duurt max een paar minuten. Vul hier de enquête in.  

Nieuwsoverzicht