Invoeringsdatum wijziging Paspoortwet

Mogelijk bent u in de veronderstelling dat in (de loop van) januari 2014 de wijziging van de Paspoortwet in werking treedt en vanaf dat moment de 10 jaar geldige paspoorten en identiteitskaarten worden ingevoerd, er geen vingerafdrukken meer worden opgenomen bij de aanvraag van een identiteitskaart alsmede dat gemeenten vanaf dat moment geen vermissingsleges meer mogen heffen. 
Dit onjuiste beeld kan zijn ontstaan door berichtgeving in de pers. Dit naar aanleiding van het debat van 18 september jl. in de Tweede Kamer over de wijziging van de Paspoortwet.

De minister van BZK heeft daar echter  alleen gezegd dat als de wijziging van de Paspoortwet snel door de Tweede en Eerst Kamer wordt aangenomen, in januari 2014 (een exacte datum in niet genoemd) gestopt kan worden met het opnemen van vingerafdrukken bij de aanvraag van een Nederlandse identiteitskaart (voor de volledigheid, er zullen dan ook nog maar 2 vingerafdrukken worden opgenomen bij de aanvraag van een paspoort).

De minister heeft geen uitspraken gedaan vanaf wanneer de 10 jaar geldige documenten worden uitgegeven, of vanaf welke datum gemeenten geen vermissingsleges meer mogen heffen. Wanneer die veranderingen worden doorgevoerd, is op dit moment nog niet bekend.

Dat niet alle wijzigingen gelijktijdig in werking treden, komt omdat de verschillende onderdelen van het wetsvoorstel op verschillende tijdstippen van kracht kunnen worden.
Gemeenten zijn inmiddels ook in het bezit van een nieuwsbrief van het programma reisdocumenten van het Ministerie van BZK teneinde eventuele misverstanden uit de wereld te helpen.

Nieuwsoverzicht