Inzet mbo-studenten bij verkiezingen

Inzet mbo-studenten bij verkiezingen

De MBO Raad, de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG), het ministerie van BZK en NVVB gaan samenwerken om mbo-studenten als vrijwilliger in te kunnen zetten bij de Tweede Kamerverkiezingen van maart 2020. Mbo-studenten kunnen zo in het kader van hun opleiding praktijkervaring opdoen voor de kwalificatie burgerschap én de gemeentelijke verkiezingsorganisatie ondersteunen.

Verschillende functies
Door de coronamaatregelen zijn meer mensen op het stembureau nodig om de verkiezingen in goede banen te leiden. In totaal gaat het zeker om 70.000 vrijwilligers. Naast stembureaulid of teller kunnen de mbo-studenten ook ingezet worden als gastheren en- vrouwen of als beveiligers. Ook aan andere functies kan gedacht worden, zoals hulp bij de op- en afbouw, het opstellen van een draaiboek voor inzet mbo studenten bij de gemeente of voor de verzorging van de catering. Samen gaan de MBO Raad, de VNG, de NVVB en BZK stimuleren dat gemeenten de mbo-scholen weten te vinden voor het invullen van de vrijwilligersfuncties met mbo-studenten.

Contact
De inzet van studenten is veelzijdig en wordt vormgegeven in een samenwerking tussen de gemeenten en de betreffende mbo-school bij jou in de gemeente. Je kunt daarvoor contact opnemen met l.dewit@mboraad.nl

 

Nieuwsoverzicht