Jouw rol als gemeente in de nieuwe donorwet

Jouw rol als gemeente in de nieuwe donorwet

1 juli 2020 trad de nieuwe donorwet in werking. Dat betekent dat iedereen van 18 jaar en ouder die ingeschreven staat bij een Nederlandse gemeente in het Donorregister komt. In het Donorregister leg je vast of je na je overlijden orgaan- en weefseldonor wilt zijn.

Rol van gemeenten
In de donorwet is opgenomen dat gemeenten een wettelijke informatieplicht hebben om burgers te informeren over de nieuwe wet. In de praktijk betekent dit dat iedereen die een paspoort, ID-kaart of rijbewijs aanvraagt, informatie over de nieuwe donorwet meekrijgt. Die uitvoering gaat medio 2021 in. Hiervoor is gekozen omdat tot die tijd iedereen die nog geen keuze heeft ingevuld, een brief van de Rijksoverheid op het huisadres ontvangt om alsnog een keuze in te vullen. Afdelingen Burgerzaken/Publiekszaken ontvangen uiterlijk in het tweede kwartaal van 2021 het materiaal en de exacte datum waarna zij medio 2021 informatie kunnen meegeven.

Herinnering per post
Per 1 juli 2020 hebben ongeveer 7,3 miljoen mensen hun keuze al ingevuld. Iedereen die dat nog niet gedaan heeft, ontvangt tussen 1 september 2020 en eind maart 2021 een brief met het verzoek dat alsnog te doen. Bij deze brief zit al een keuzeformulier waarop de adresgegevens en het BSN-nummer zijn ingevuld. Wanneer iemand deze brief ontvangt, hangt af van zijn woonplaats. Hier kan je zien wanneer in jouw provincie de brieven worden verzonden. Reageert iemand niet, dan volgt na zes weken nog een herinneringsbrief. Volgt er ook dan geen reactie, dan komt iemand met ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ in het Donorregister.

Nieuwe keuzeformulieren
Burgers die nu al een keuzeformulier willen invullen, kunnen telefonisch bij het Donorregister een formulier aanvragen. Ze kunnen ook een formulier ophalen bij hun gemeente of een bibliotheek. Afgelopen juni hebben alle gemeenten hiervoor nieuwe keuzeformulieren ontvangen. Deze formulieren kunnen worden meegegeven aan burgers die hierom vragen. Deze formulieren vervangen oude formulieren die gemeenten mogelijk nog op voorraad hebben. De oude formulieren kunnen door gemeenten vernietigd worden. Deze kunnen sinds 1 juli 2020 niet meer in het nieuwe Donorregister verwerkt worden. De verwachting is dat zodra de Rijksoverheid start met het versturen van brieven in september er meer vraag zal komen naar formulieren of informatie. Gemeenten kunnen dan een formulier meegeven en voor meer informatie verwijzen naar een bibliotheek in de buurt of het informatienummer van het Donorregister, 0900 - 821 21 66 (bereikbaar op werkdagen van 8.30 – 17.00 uur).

Meer formulieren nodig?
Alle gemeenten hebben in juni 2020 300 formulieren ontvangen. Heb je meer formulieren nodig, bijvoorbeeld omdat jullie meerdere balies of stadskantoren hebben? Dan kan je deze zonder kosten bijbestellen in eenheden van 300 stuks. De formulieren kan je bij de Transplantatiestichting bijbestellen via deze link.

Meer informatie
Op de website van het Donorregister vind je meer informatie over de nieuwe donorwet en het Donorregister. Ook kan hier veel informatiemateriaal in 11 verschillende talen inzien en downloaden.Op de website van de Nederlandse Transplantatiestichting vind je meer informatie over het proces van orgaan- en weefseldonatie.

Bron: Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Nieuwsoverzicht