Keuringsleeftijd rijbewijs per 2014 van 70 naar 75 jaar, wat betekent dat?

De keuringsleeftijd voor automobilisten en motorrijders gaat per 1 januari 2014 van 70 naar 75 jaar.

U krijgt burgers aan de balie wiens rijbewijs verloopt in 2014, en die willen weten of ze kunnen wachten tot die tijd. Om hen zo goed mogelijk te helpen is belangrijk om te weten wanneer het rijbewijs verloopt.

Verloopt het rijbewijs in 2013?

Dan gelden de huidige spelregels: medische keuring is nodig als het rijbewijs afloopt op of na het 70e jaar. Daarvoor sturen mensen een eigen verklaring (EV) op naar het CBR met geneeskundig verslag. Keuring door een arts is verplicht.

Verloopt het rijbewijs begin 2014?

En is de rijbewijsbezitter op de datum waarop het rijbewijs verloopt jonger dan 75 jaar? Dan is het belangrijk of de medische indicator op ja staat:

  • Is dat het geval (medische indicator staat op ja / bij de vorige rijbewijsvernieuwing is een eigen verklaring naar het CBR gestuurd), dan is het belangrijk om op tijd te beginnen. Volgens de huidige regels stuurt de burger dan een EV met geneeskundig verslag naar het CBR. En gaat hij/zij naar een arts voor een medische keuring. Als er extra informatie nodig is om de geschiktheid te beoordelen (bijvoorbeeld van een medisch specialist of rijtest door CBR), loopt iemand anders het risico dat het rijbewijs niet op tijd verlengd kan worden.
  • NB: wil de rijbewijsbezitter het risico op niet-tijdige verlenging van het rijbewijs nemen, dan kan er gewacht worden tot 2014. Vanaf 2014 hoeven mensen die op de datum waarop het rijbewijs verloopt jonger zijn dan 75 jaar, en wiens medische indicator op ja staat, alleen een ingevulde eigen verklaring (de vragenlijst, zonder Geneeskundig verslag) op te sturen naar het CBR. Een keuring door een arts is niet nodig. Het kan wel zijn dat er extra informatie nodig is om de geschiktheid te beoordelen. Bijvoorbeeld van een medisch specialist of rijtest door CBR.
  • Heeft de rijbewijsbezitter bij de vorige verlening van het rijbewijs géén eigen verklaring opgestuurd (medische indicator op nee)? Dan kan hij/zij tot 2014 wachten met het vernieuwen van het rijbewijs. Een eigen verklaring of een keuring zijn namelijk niet nodig. Het rijbewijs kan administratief bij de gemeente vernieuwd worden.

Link naar relevant Staatsblad

Nieuwsoverzicht