Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen
‘Kijk eens in de poppetjes van mijn ogen!’ Dit was de titel van de workshop die Dagmar Winkelhorst en Mariëlle Slooff verzorgden tijdens het seminar van het Expertisecentrum Identiteitsfraude en Documenten op de Marine kazerne in Amsterdam. Onder leiding van Chazia Mourali stonden alle ketenpartners binnen de identiteitsketen met elkaar stil bij de risico’s en dreigingen van identiteitsfraude. Alle deelnemers hebben in hun dagelijks werk met identiteitsvastelling of identiteitsfraude te maken. Partijen als de Koninklijke Marechaussee, Politie, Vreemdelingenpolitie, IND, Gemeenten, RDW, Belastingdienst maar ook commerciële organisaties als Atos, AMP en ING waren aanwezig.
Tijdens de workshop zijn de deelnemers zich bewust geworden van de hoeveelheid, maar ook complexiteit waar baliemedewerkers van gemeenten mee te maken krijgen. Samen werd geconcludeerd dat deze medewerkers een cruciale rol hebben in de gehele keten. Als hier iets mis gaat, zijn de gevolgen vaak niet te overzien. Door beelden met elkaar te delen werd duidelijk dat de verwachtingen van alle ketenpartners dus hoog zijn als het gaat om vaststelling van de identiteit. Eigenlijk zou iedere baliemedewerker altijd moeten twijfelen aan de identiteit van de persoon die zich aan de balie meldt. Al snel werd duidelijk dat dit in de uitdagingen van deze tijd lastig is. Veel gemeenten werken immers met dienstverleningsnormen die voorschrijven dat burgers binnen een bepaalde tijd geholpen moeten zijn. Een pijnlijke spagaat dus!
Wel zijn er oplossingen te vinden in slim(mer) samenwerken. Volgens Dagmar en Mariëlle liggen er veel mogelijkheden in ‘Productief Netwerken’. Een overleg of een borrel is eenvoudig gepland, maar gericht met partijen over relevante onderwerpen op zoek gaan naar oplossingen die werkprocessen direct versoepelen is een grotere uitdaging. De NVVB heeft als verbinder en ontzorger deel mogen nemen aan de Werkgroep Tegengaan Identiteitsfraude Oost-Nederland. Een initiatief waarbij 81 gemeenten en alle betrokken ketenpartners elkaar structureel opzoeken en dagelijks bezig zijn om basale, relevante en cruciale informatie met elkaar te delen. Dat samenwerking loont blijkt uit de behaalde resultaten van deze werkgroep. Naast een recente ondertekening van een samenwerkingsconvenant zijn zij nu druk bezig om een platform te creëren waar dagelijks voor hun werkprocessen essentiële informatie met elkaar gedeeld kan worden. Inmiddels volgt de regio Oost-Brabant dit initiatief ook en is er binnen andere regio’s ook grote interesse.
Om te voorkomen dat het bij algemeenheden en de beste intenties blijft zijn er ook competenties gedeeld die nodig zijn om productief te kunnen netwerken. Naast verbanden leggen, snel schakelen en je eigen rol en positie in de keten kennen is het ook van groot belang om nieuwsgierig te zijn, je kwetsbaar op te stellen en lef te hebben. Dit laatste werd bij de afsluiting direct door Luitenant-kolonel Rob Koster in de praktijk gebracht door de deelnemers uit te nodigen om in actie te komen! Een geslaagde dag voor het ECID én de NVVB!