Kostenonderzoek verkiezingen

Kostenonderzoek verkiezingen

Gemeenten krijgen jaarlijks via het Gemeentefonds een vergoeding voor de kosten die zij hebben voor de organisatie en uitvoering van de verschillende verkiezingen. Naar aanleiding van de Tweede Kamerverkiezingen en Provinciale Staten en de Waterschappen verkiezingen in 2023 zijn vragen gesteld over de bekostiging hiervan. Om te komen tot een goede vergoeding aan gemeenten voor de invulling van deze wettelijke taak, is inzicht nodig in de omvang van deze kosten. Het is meer dan 10 jaar geleden dat voor het laatst onderzoek[1] is gedaan naar deze kosten. Daarom is herijking van deze kosten, die zijn gealloceerd in het Gemeentefonds, noodzakelijk. Het ministerie van BZK heeft toegezegd onderzoek te doen naar de omvang van de kosten die gemeenten maken bij het organiseren en uitvoeren van verkiezingen. Het onderzoek brengt de daadwerkelijke kosten in kaart die gemeenten hebben voor de Tweede Kamerverkiezingen in november 2023 en de Europes Parlementsverkiezingen op 6 juni van dit jaar. Sira Consulting is door het ministerie van BZK gevraagd om dit kostenonderzoek bij gemeenten uit te voeren.

In overleg met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), de Nederlandse Vereniging voor Burgerzaken (NVVB), de Kiesraad en het ministerie van BZK is Sira Consulting in mei gestart met de voorbereiding van dit onderzoek. Om een representatief beeld van de kosten te krijgen worden van de 342 gemeenten 57 gemeenten geselecteerd om deel te nemen aan dit onderzoek. Daarom wordt jouw deelname (als je geselecteerd wordt) aan dit onderzoek enorm gewaardeerd. Wij zijn ons bewust van het feit dat de aanstaande Europese Parlementsverkiezingen veel tijd en capaciteit in beslag nemen. Sira Consulting stuurt geselecteerde gemeenten binnenkort een aankondiging van het onderzoek per mail toe. Nadat de Europese Parlementsverkiezingen zijn geweest, zal Sira Consulting de geselecteerde gemeenten een vragenlijst (met toelichting) sturen om in te vullen. Omdat ook in de weken na de verkiezingen gemeenten nog werkzaamheden hebben, is de deadline voor het invullen pas begin augustus.

Indien jouw gemeente niet is geselecteerd voor de uitvraag van de kosten, is het mogelijk om begin september deel te nemen aan een validatiesessie waarin Sira Consulting de onderzoeksresultaten zal bespreken en bezien of gemeenten zich in de resultaten herkennen of waarom hun kosten afwijken van deze uitkomsten van het onderzoek. Over wanneer en hoe je jezelf kunt aanmelden voor deze validatiesessie wordt te zijner tijd via de bekende kanalen meer informatie gedeeld.

Als je vragen hebt naar aanleiding van dit nieuwsbericht of het onderzoek dat gaat plaatsenvinden, kun je Patrick van der Poll benaderen via patrick.vanderpoll@siraconsulting.nl.

[1] ‘Onderzoek naar de kosten van gemeenten bij de organisatie en uitvoering van verkiezingen’, Sira Consulting, 8 april 2014.

Nieuwsoverzicht