Kwaliteit van de BRP: voorkom ID- & adresfraude!

Identiteits- en adresfraude: het komt waarschijnlijk vaker binnen jouw gemeente voor dan je denkt. Als medewerker Burgerzaken ben je kwaliteitsbewaker van de Basisregistratie Personen (BRP) en moet je fraude zien te voorkomen. Daarvoor moet je wel weten: hóe voorkom ik fraude? Of nog een stap eerder zelfs: hoe herken ik fraude? Dat leer je bij de opleiding ID- & Adresfraude van de PublieksAcademie die in september weer van start gaat!

Uniek
In deze specialistische opleiding zijn de identiteitsmodules ontwikkeld door de NVVB in samenwerking met de échte specialisten op dit gebied, zoals de KMar (Koninklijke Marechaussee), IND (Immigratie- en Naturalisatiedienst) en AVIM (Afdeling Vreemdelingenpolitie Identificatie en Mensenhandel). Deze modules worden dan ook exclusief door de PublieksAcademie aangeboden. Uniek is bijvoorbeeld het trainen met falsificaties die aan onze trainers beschikbaar worden gesteld door de KMar.

Wat ga je doen?
Je gaat allereerst aan de slag met een e-learning, in jouw eigen tijd en op locatie, om de theoretische kennis op te doen. Vervolgens ga je in de drie- of tweedaagse vaardigheidstrainingen aan de slag met het onderscheiden van dezelfde personen en look-a-likes, door middel van foto-foto-vergelijking en profiling, waarbij een acteur ook een rollenspel verzorgt. Ook houd je je bezig met het analyseren van de echtheidskenmerken van reis- en/of brondocumenten. Op die manier ligt telkens de volgende vraag ten grondslag: komt de persoon, het document en het doel overeen?      

Durf te twijfelen
De rode draad van de trainingen is: durf te twijfelen! Het is dan ook de bedoeling dat je na het volgen van (één of meerdere modules van) de opleiding ID- & Adresfraude in de dagelijkse praktijk durft te twijfelen aan de echtheid van een document of aan de identiteit van de persoon die voor je staat. Door te vertrouwen op je opgedane kennis en ervaring en te durven twijfelen wordt de identiteitsbewakingsketen in gang gezet. Met de identiteitsbewakingsketen wordt bedoeld de identiteits- en documentcontrole door de Eerste lijn (front- en backoffice), Tweede lijn, eventueel met behulp van een expert (IND of KMar)). Op die manier wordt identiteitsfraude aan de voorkant voorkomen en de kwaliteit van de BRP zo hoog mogelijk gehouden.

Enthousiast en nieuwsgierig geworden naar deze opleiding?
Klik dan hier voor het overzicht van de data en locaties per module van de opleiding ID- & Adresfraude om te bekijken wanneer en waar je kunt starten. Natuurlijk wil je ook weten welke kosten aan de modules van de opleiding zijn verbonden. Hier vind je een overzicht van de kosten (per module) van de opleiding. Je kunt je via publieksacademie@nvvb.nl

Heb je nog vragen over de opleiding ID- & Adresfraude van de PublieksAcademie? Neem dan contact op met Cher Perdon (Coördinator opleiding ID- & Adresfraude) via publieksacademie@nvvb.nl

Nieuwsoverzicht