Legalisatie brondocumenten Syrië

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft begin november besloten de legalisatie van Syrische documenten in Beiroet met ingang van 8 november 2012 te beëindigen.

De huidige situatie in Syrië heeft er toe geleid dat de laatste stap uit de legalisatieprocedure, de stap die door de buitenlandse post wordt uitgevoerd, onvoldoende zekerheid biedt. Dit betekent dat documenten uit Syrië nu nog wel de volledige legalisatieketen in Syrië (tot en met het Syrische ministerie van Buitenlandse zaken) dienen te volgen, maar dat er niet langer legalisatie door de Nederlandse ambassade volgt. De gegevens op de websites van de ambassades in Beiroet en Damascus, alsmede de website van de Rijksoverheid, zijn hierop inmiddels geactualiseerd.

Om een goed oordeel te kunnen geven over het kunnen accepteren van de documenten uit Syrië is het advies deze brondocumenten te allen tijde voor te leggen aan bureau documenten. Deze procedure wordt binnen de gehele keten gevolgd. Mocht zich dus een vreemdeling melden die door de IND is toegelaten (en in bezit van niet-gelegaliseerde documenten) dan betekent dit dat de documenten reeds zijn onderzocht door bureau documenten. Het is raadzaam vooraf contact op te nemen met bureau documenten, alvorens deze worden voorgelegd.

Zodra de situatie in Syrië weer hersteld is en de buitenlandse posten de laatste stap uit het legalisatieproces weer gaan uitvoeren, zal dit aan gemeenten kenbaar worden gemaakt.

Nieuwsoverzicht