Legalisatie brondocumenten uit Congo

In Den Haag is de ambassade van de Democratische Republiek Congo gevestigd. Deze ambassade is echter niet door Nederland erkend. De voor Nederland actieve ambassade van de Democratische Republiek Congo, is gevestigd in Brussel. De Ambassadeur aldaar, de heer Henri Sakanyi Mova, is sinds 2009 ingeschreven bij de Directie Kabinet en Protocol.

Voor de uitvoering is in dit kader van belang dat documenten afgegeven door de ambassade in Den Haag niet geaccepteerd kunnen worden nu deze ambassade niet door Nederland is erkend. Consulaire verklaringen afgegeven door de Congolese ambassade in Den Haag worden dan ook niet gelegaliseerd door het Consulair Dienstencentrum van het Ministerie van Buitenlandse Zaken, wat wel een vereiste is voor acceptatie van consulaire verklaringen in het Nederlandse rechtsverkeer. Congolezen die documenten overleggen van de ambassade in Den Haag kunnen worden doorverwezen naar de ambassade in Brussel.

De Democratische Republiek Congo is overigens één van de zes landen waarvoor het nieuwe legalisatiebeleid geldt. Dit betekent dat brondocumenten afkomstig uit de Democratische Republiek Congo niet meer worden gelegaliseerd door de Nederlandse vertegenwoordiging in de Democratische Republiek Congo. Raadpleeg bij beoordeling van brondocumenten uit de Democratische Republiek Congo altijd de informatie zoals opgenomen in DISCS.

Nieuwsoverzicht