Legesonderzoek reisdocumenten afgerond

Al enkele jaren wordt er landelijk onderzoek gedaan naar de kostendekkendheid van leges, de tarieven voor paspoorten en de Nederlandse identiteitskaarten. Over de uitkomsten van een eerste onderzoek in 2010 kon geen overeenstemming worden bereikt. Er bestond een verschil van mening over de wijze waarop dit onderzoek was uitgevoerd tussen het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK) , de G4 en de NVVB. Er waren verschillende meningen over de definitie van productiviteit.

Er is in 2015 dan ook aanvullend onderzoek

Om hier beter inzicht in te krijgen zijn er meerdere gesprekken gevoerd om gezamenlijk een nieuw onderzoek te starten. Het ministerie heeft ervoor gekozen om volgens de voorschriften van het Besluit Begroting en Verantwoording inzicht te krijgen in de toerekening van baten en lasten aan leges en tarieven. Als gevolg hiervan hebben de G4 en de NVVB onderzocht welke mogelijkheden er waren voor een alternatief onderzoek waarbij de Customer Operations Performance Center (COPC) standaard centraal staat. Omdat het ministerie van BZK een eigen onderzoek uitvoerde was er geen financiering beschikbaar voor een afzonderlijk onderzoek. Alternatieve financiering bleek daarnaast niet mogelijk.

Om deze reden hebben we de uitkomsten van het onderzoek van het ministerie van BZK afgewacht. Begin juni heeft minister Plasterk de Tweede Kamer geïnformeerd over de uitkomsten middels een brief

  • 60% van de gemeenten heeft enig inzicht kunnen geven
  • 23,9% van deze gemeenten heeft op meer dan 10 hoofdstukken van de legesverordening inzicht kunnen geven
  • 106 gemeenten gaven inzicht in de toerekening van baten, kosten en kostendekkendheid op detailniveau van paspoorten en Nederlandse identiteitskaarten (klein tot groot goed vertegenwoordigd)
  • de leges van paspoorten en identiteitskaarten hebben een gemiddelde kostendekkendheid van 93,3%
  • een derde van de gemeenten opereert hiermee kostendekkend
  • in het kader van efficiency acht de minister het niet wenselijk om het maximum tarief te verhogen, maar wordt gekozen voor een efficiency verbetering door modernisering van het reisdocumentenstelsel

Het onderzoek geeft dus geen aanleiding om de maximum tarieven te verhogen. Wel is het ministerie van BZK al enige tijd met de VNG en de NVVB in gesprek over de toekomst van het reisdocumentenstelsel. Naast de kostendekkendheid spelen ook zaken als digitalisering van het aanvraagproces (zoals ook bij het rijbewijs volgend jaar wordt beproefd), gebruik van hulpmiddelen bij het verifiëren van een identiteit, doorontwikkeling van DigiD met de komst van een eNIK en andere zaken een rol bij de modernisering van dit stelsel.

Al enige tijd wordt verwacht dat het reisdocumentenstelsel gemoderniseerd dient te worden om toekomstbestendig(er) te zijn. We vertrouwen er op dat de nauwe samenwerking die er nu is zal leiden tot een grote verbetering en versteviging van het stelsel in de toekomst. We gaan er hierbij vanuit dat gemeenten de rol krijgen die bij hen past. De hoeder van de identiteit van de inwoners van Nederland.

Nieuwsoverzicht