Lucratieve handel in inschrijfadressen

Op dinsdag 23 januari 2018 besteedde het tv-programma Opgelicht?! aandacht aan het huren van ‘inschrijfadressen’ via websites die hier speciaal voor zijn gemaakt. Deze websites hebben bijvoorbeeld namen als Adressencentrale.nl. Voor een fors bedrag krijgen mensen een adres waarop ze zich kunnen inschrijven zonder dat zij hier feitelijk gaan wonen. Ze krijgen ook een vals huurcontract. Meestal gaat het om (nog) leegstaande woningen die zijn gevonden op internet, maar soms gaat het om een adres waar al jaren mensen wonen.
Omdat de inschrijfadressen via internet worden verzameld, kan elke gemeente hiermee te maken krijgen. Er zijn verschillende redenen waarom mensen gebruik willen maken van een inschrijfadres. Het kan gaan om situaties waarin mensen geholpen zouden kunnen worden met een briefadres, bijvoorbeeld als tijdelijke oplossing bij een scheiding. Hier zijn mensen niet altijd mee bekend. Het kan ook gaan om het krijgen of houden van een uitkering of toeslag als men hier eigenlijk geen recht op heeft. De aanbieder van de valse adressen heeft inmiddels al zijn websites offline gehaald. De ervaring leert echter dat hij waarschijnlijk snel met een nieuwe website komt om zijn illegale praktijken voort te zetten.

Alertheid vereist aan de gemeentebalie
De Rijksdienst voor Identiteitsgegevens (RvIG) zet zich, in samenwerking met de Landelijke Aanpak Adreskwaliteit en gemeenten, continu in om dit soort adresfraude tegen te gaan. RvIG vraagt gemeenten alert te zijn op signalen die hierop wijzen. Zo hebben de valse huurcontracten vaak een aantal zaken gemeen:

- Het contract lijkt afkomstig van een woningcorporatie of een makelaar, maar het logo ontbreekt.
- Er wordt btw geheven op de huurprijs (dat mag alleen bij bedrijfspanden).
- Betaling gebeurt contant.

Op de website van RvIG

De uitzending kunt u hier

Bron: RvIG

Nieuwsoverzicht