Meer emigratie, dus ook meer ‘spookburgers’

Aldus de kop van het nieuwsbericht dat door BPR/ Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties van 7 maart 2013 is gepubliceerd.

Uit de cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS) is gebleken dat het aantal mensen dat is gemigreerd in de jaren 2011 en 2012 is gestegen. Dit heeft als consequentie dat ook het aantal ‘spookburgers’ daardoor is toegenomen: mensen die wel uit Nederland vertrekken, maar zich niet officieel uitschrijven.

In de Gemeentelijke Basisadministratie Persoonsgegevens (GBA) staan spookburgers geregistreerd als ‘vertrokken onbekend waarheen’, VOW. Volgens BPR/BZK is de stijging van het aantal spookburgers goed te verklaren: ze zijn echt gemigreerd, vaak naar land van herkomst. Maar ze laten zich bij hun vertrek dan niet uitschrijven.

Er is een kleine groep gevallen die niet emigreren, maar niet op een nieuw adres in Nederland ingeschreven willen staan. Dit in verband met uitstaande boetes, schulden en gevallen van uitkeringsfraude.

Het Ministerie van BZK, gemeenten, de Belastingdienst, uitkeringsinstanties en zorgverzekeraars nemen maatregelen om door gegevensuitwisseling dit soort fraude tegen te gaan.

Bron: nieuwsbericht BPR/BZK van 7 maart 2013. /nvvb/eh

Nieuwsoverzicht